Amysoft Lycurgus begint de kampioenspoule met 3-0 verlies

Geschreven door: Theo Sikkema

Amysoft Lycurgus is zaterdagavond de strijd in de kampioenspoule in mineur begonnen. In Apeldoorn was Draisma Dynamo met 3-0 te sterk via 25-21, 25-23 en 25-23. Op de cruciale momenten lukte het niet om toe te slaan. Volgende week zaterdagavond wacht vanaf 20.00 uur koploper Active Living Orion in het Alfa-college Sportcentrum.

Het moment van de wedstrijd was de 24-24 van Austin Matautia aan het eind van de tweede set. Het blok stuitte al van de grond omhoog en Amysoft Lycurgus vierde het punt al, maar scheidsrechter Oomes floot niet voor een punt en liet gewoon doorspelen. Een Dynamo speler ving de omhoog gestuiterde bal op en speelde vrolijk verder. De aanval ging door, maar Amysoft Lycurgus vierde het punt al en kon niet meer voldoende anticiperen. Zo stond er domweg 25-23 om het scorebord in plaats van 24-24. Uiteraard gaan arbitrale fouten meestal beide kanten op, maar deze blunder was zo cruciaal dat het moeilijk onvermeld kan blijven. Tegen zoiets valt niet te spelen. Helemaal, omdat het notabene vlak voor de ogen van de eerste scheidsrechter gebeurde. En is van een gevoel van bestolen worden zeker sprake. Het punt werd achteraf door coach Redbad Strikwerda van Dynamo ook bevestigd.

De wedstrijd met Marcell Pesti, Joël Schneidmiller, Austin Matautia, Niels de Vries, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Markus Held in de basis liet verder zien dat het verschil tussen beide ploegen niet groot was. Het ging grote delen van de wedstrijd volstrekt gelijk op, maar boven de twintig liep het telkens mis. Waarbij in de derde set op 24-23 een touché van Matautia over het hoofd gezien werd. Ook dit punt werd vanuit de thuisploeg bevestigd. Daarmee rolde de beslissende set ook naar de thuisploeg en was een 3-0 nederlaag een feit. Maar wat overheerste waren de cruciale blunders van de arbitrage. Niet om een slecht verliezer te zijn, maar de feiten waren aantoonbaar en dat voelt in zo’n belangrijke wedstrijd meer dan onrechtvaardig.

Coach Arjan Taaij was na afloop witheet. ‘Ik wil zeker geen slecht verliezer zijn, maar deze ballen waren wel cruciaal en bepalend voor de set. Niet dat we na 24-24 gewonnen hadden, maar je krijgt wel een andere situatie. Mijn frustratie zit ergens anders. Ik heb drie jaar lang, na het verloren kampioenschap in 2018, structureel drie jaar lang als enige coach in de Eredivisie evaluatieformulieren ingevuld van scheidsrechters en er wordt niks mee gedaan. Een paar arbiters hebben contact met me opgenomen in die jaren. Ik ben er er ook mee gestopt, want er gebeurt toch niks mee. Over technologie denken ze niet na. Het spel wordt alleen maar sneller. Wij gaan acht keer per week de zaal in en een scheidsrechter stapt één keer in de week in de auto om een wedstrijd te fluiten. Ze missen teveel dingen. Het niveau gaat gemiddeld genomen alleen maar achteruit. Daar zit mijn frustratie.’

Aan de andere kant had de ploeg van coach Arjan Taaij het boven de twintig punten lastig. Het werd in de eerste set 22-21, in de tweede 22-22 en in de derde 23-23. Spannender kon bijna niet, maar toch trok Dynamo steeds aan het langste eind. Schneidmiller haalde aanvallend zijn niveau. Pesti kon zijn prestaties van de afgelopen twee duels helaas niet herhalen. De Hongaar had het lastig en werd aan het eind van set twee vervangen door Geoffrey van Gent. Blokkerend ging het in de loop van de wedstrijd beter. In het begin was er nog niet altijd voldoende grip op het aanvallende werk van de thuisploeg. Zo was de vierde nederlaag op rij dit seizoen tegen Dynamo een feit en bleven de punten helaas in Apeldoorn achter.

Over de wedstrijd zelf was Taaij niet ontevreden. ‘Over het gedrag en strijdlust ben ik tevreden. De wil om te winnen was er. Volleyballend kan het zeker beter en overall was het geen goede wedstrijd. Van beide kanten niet. We ontliepen elkaar weinig en hadden blok verdedigend en qua side out meer kunnen brengen. Uiteindelijk is 3-0 hard en duidelijk. Alle energie nu aanwenden voor de clash met Orion komende zaterdag.’

Gevolg is wel dat Amysoft Lycurgus door de nederlaag nog meer op achtervolgen aangewezen is. De achterstand op Orion bedraagt al vijf punten na één speelronde en op Dynamo moeten vier punten ingelopen worden in de resterende vijf wedstrijden.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

08 oktober 2022

20:00

Sliedrecht Sport Samen Lycurgus

15 oktober 2022

Samen Lycurgus Active Living Orion BESTEL TICKETS