Algemeen Dagblad: ‘Abiant Lycurgus organisatie van de toekomst’

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

De mooie tweede plaats in de eindrangschikking heeft Abiant Lycurgus óók (veel) landelijke publiciteit opgeleverd. Zo werden de play-off finales gevolgd door de NOS (radio en tv) en andere landelijke media. Unaniem concludeerden de persvertegenwoordigers dat Langhenkel Volley/Orion de terechte kampioen van Nederland is. Maar tevens dat Lycurgus zich in de play-offs goed gemanifesteerd heeft. Het bereiken van de eindstrijd berustte dan ook niet op toeval.

Algemeen Dagblad-sportjournalist Bart Boerop schreef maandag bijvoorbeeld: ,,In de finaleserie, om drie gewonnen wedstrijden, kwam Lycurgus flink tekort. Alleen de tweede wedstrijd, in Groningen, leverde een nipte 2-3 zege op voor Orion. In het eerste en derde duel was de kampioen al in drie sets klaar.’’ De doorgaans goed ingevoerde AD-reporter wijst erop dat de Doetinchemmers vaak in het zicht van de haven strandden. Ditmaal piekten de Achterhoekers van coach Joel Banks op het juiste moment, terwijl ze binnenkort ook de beker kunnen winnen. Met andere woorden: de dubbel ligt voor het grijpen.

Volgens Boerop zette Orion in 2002, dus tien jaar geleden de eerste stap: ,,Toen bracht de club zijn eerste team onder in een stichting om serieus topvolleybal te kunnen spelen. Gestaag, maar niet onverantwoord, werd het budget steeds een beetje opgeschroefd en twee jaar geleden kon de club zelfs zijn spelers volledig vrijmaken voor het volleybal.’’ De verslaggever van het AD (dagelijks een sportkatern van minimaal 12 pagina’s uitbrengend) vervolgt: ,,Twee keer per dag trainen de full-profs bij Orion en als je de zaken zo aanpakt, kom je al snel heel ver in de A-League. Tien clubs telt de hoogste competitie, maar nog niet de helft bedrijft topsport. Daarom was het niet verrassend dat Orion met een straatlengte voorsprong de competitie afsloot.’’

Dat ook Abiant Lycurgus zich voor de finale plaatste, verbaast Boerop geenszins. Want volgens de AD-zaalsportspecialist zijn ,,de Groningers de organisatie van de toekomst.’’ Ook de brede technische staf van de Groningers, onder aanvoering van Ronald Zoodsma, gaat immers zeer professioneel te werk, terwijl beide teams (Lycurgus 2 is de beste van de B-League) al jaren onder de Stichting Topvolleybal Groningen ressorteren. Overigens stopt Langhenkel, zodat Orion een nieuwe hoofdsponsor zoekt. Daarmee valt circa 40% weg van het budget, dat enkele tonnen hoog is, zo weet het Algemeen Dagblad te melden.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie