Abiant Lycurgus zet grote stap richting finale na 3-0 winst op Dynamo

Geschreven door: Theo Sikkema

Met veel lef en overtuiging heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond in MartiniPlaza met  3-0 gewonnen van koploper Draisma Dynamo. De setstanden waren 25-11, 25-23 en 25-22. Door de zege heeft Abiant Lycurgus een hele belangrijke stap gezet richting de finale om de landstitel. De regerend landskampioen heeft plaatsing hiervoor nu in eigen hand.

Als de twee resterende wedstrijden in de kampioenspoule uit tegen Zaanstad en thuis tegen SV Land Taurus gewonnen worden dan is de play-off finale voor het vierde jaar op rij een feit. Niels de Vries speelde één van zijn beste wedstrijden van het seizoen en hij was na afloop in de wolken. ‘Het is toch prachtig joh. Dit was een hele cruciale en dan pak je het op zo’n manier. Leuke sfeer in de hal. Ik vind het kicken. Misschien voor mij wel de mooiste wedstrijd van het seizoen. Deze ambiance is gewoon geweldig.’

In een met 1.300 toeschouwers gevuld MartiniPlaza was de eerste set misschien wel beslissend. Het was er eentje om in te lijsten. De ploeg van coach Arjan Taaij speelde met zoveel overtuiging en energie dat Dynamo er totaal niet aan te pas kwam en volledig onder de voet gelopen werd. Niels de Vries blokkeerde bij 10-4 twee keer op rij een aanval af, waardoor het 12-4 werd. De toon was gezet. Er kwam amper tegenstand van de gasten. Wytze Kooistra was vanaf de eerste bal hot en kon heerlijk tekeer gaan. De bluearmy denderde door. De Vries zette zijn handtekening onder deze geweldig goede set door de laatste twee punten voor zijn rekening te nemen met een snelle middenaanval en een blok. Het werd 25-11 en liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

De extra winst was misschien wel dat Abiant Lycurgus in de tweede set overeind bleef. Het is dit seizoen regelmatig gebeurd dat een prima eerste set gevolgd werd door een matige tweede. Tegen Dynamo stond de thuisploeg in het tweede bedrijf altijd aan de goede kant van de score. Er was controle en de voorsprong bedroeg na 8-8 steeds een paar punten. Auke van de Kamp meldde zich in deze set nadrukkelijk met een paar knalharde punten. Spelverdeler Stijn Held kon naar hartenlust zijn gang gaan, want hij kon overal de bal wel kwijt. De driemeter aanval rendeerde en zo bleef het prettig om maar te kijken. De Vries zette met 24-21 drie setpoints op het bord. Twee hiervan werden prijsgegeven. Het was Kooistra die op zijn kenmerkende wijze, aan de binnenkant van de blokkering, de bal tegen de grond timmerde; 25-23.

De derde set liet feitelijk hetzelfde beeld zien met de toevoeging dat een comfortabel ogende voorsprong van vier punten prijsgegeven werd. Net als in de tweede set werd na 8-8 een gaatje geslagen naar 12-9 en 15-11. Er kwam zelfs een puntje achterstand op het scorebord; 20-21. Vervolgens werd het op de bigpoints bijzonder fraai. Een aanval  van Frits van Gestel belandde precies in het uiterste hoekje van het veld; 23-21. Dennis Borst serveerde er een ace overheen. Eentje werd weggewerkt. Vervolgens serveerde Cas Abraham uit. De vreugde was groot en de blijdschap enorm. Er was ook opluchting, omdat Abiant Lycurgus dit duel moest winnen om de kansen in eigen hand te houden.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus