Abiant Lycurgus wint topper van Sliedrecht en is weer koploper

Geschreven door: Theo Sikkema

Een vrijuit en goed spelend Abiant Lycurgus heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan. Sliedrecht Sport werd in het Alfa-college Sportcentrum met 3-1 verslagen via de setstanden 25-9, 22-25, 25-22 en 25-18. Hierdoor is Abiant Lycurgus weer koploper in de kampioenspoule na drie speelrondes.

Bovendien moest Achterhoek Orion een punt laten tegen Zaanstad, waardoor het een meer dan prima avond was. Het belangrijkste was dat het team er op voortreffelijke wijze stond. Na een paar matige weken met het 3-1 verlies in Doetinchem afgelopen zaterdag als dieptepunt was het tegen Sliedrecht een genot om naar te kijken. De eerste set was van zeldzaam hoog niveau. Aan het eind stond het maar liefst 25-9. Gesteund door een enorme servedruk, vijf aces in de eerste set, viel vrijwel alles goed. Dat gaf de 400 toeschouwers direct veel hoop op een goede afloop. De aces kwamen op naam van Stijn Held, Frits van Gestel en Niels de Vries. Auke van de Kamp maakte het op het eerste setpoint direct af.

De basis werd gecompleteerd door Wytze Kooistra, Dennis Borst en Erik van der Schaaf. Bijna dezelfde zeven als zaterdag tegen Orion, maar qua niveau en uitstraling was het een wereld van verschil. Er stond een veerkrachtig team. Bij tegenvallers gingen de schouders niet hangen, maar er werd door gebuffeld. De lastigste fase kende Abiant Lycurgus aan het begin van de tweede set toen het mede door een paar eigen fouten zomaar met 6-0 achter stond. Het verschil werd gedurende de set bijna ingelopen, maar het lukte net niet om langszij te komen. Kooistra tekende voor 15-16 en 17-18, maar daarna bleef het gelijkmakende punt uit. Held maakte nog 20-22, maar toen Gerard Baan drie setpoints aantekende op 21-24 was het duidelijk dat de 1-1 op het bord kwam.

In de derde en vierde set was er sprake van een echte wedstrijd. In beide sets jojode de stand een paar keer op en neer. 8-11 en 18-16 waren tot de twintig de grootste verschillen. Sliedrecht liet wederom zien over een solide taaie ploeg te beschikken. Het punt moest echt gemaakt worden, want ook verdedigend is de promovendus tot veel in staat. In de derde set werd op het juiste moment een sprint getrokken. 20-20 werd 24-20 met goede rollen voor Kooistra en Van Gestel. Nadat Borst op setpoint eerst een middenaanval uit had geslagen herstelde hij het bij de eerste de beste gelegenheid; 25-22.

Na een vlot begin van set vier, 6-3 stond het gek genoeg niet veel later 11-14. Vanaf dat moment nam Abiant Lycurgus het heft weer duidelijk in handen. Het werd 15-15 via De Vries en een paar punten later was Van Gestel blokkerend succesvol; 18-16. De volgende punten waren beslissend. Een uitgeslagen aanval en een ace van invaller Geoffrey van Gent bracht de marge op vier. Toen het via Kooistra en Borst 22-17 werd voelde iedereen dat het goed zat. Het verzilveren van de bigpoints was woensdagavond zo goed aan de landskampioen besteed dat het niet meer in gevaar kwam. Het was de aanvoerder, Kooistra, zelf die de laatste aanval voor zijn rekening nam en de beslissende klap gaf; 25-18. De vreugde en blijdschap was enorm na afloop. Een gevoel van opluchting vanwege een zege die precies op het juiste moment kwam.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus