Abiant Lycurgus verstevigt koppositie via 3-2 zege op Dynamo

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft zaterdagavond in Apeldoorn de topper tegen Draisma Dynamo met 3-2 gewonnen. In een spannende wedstrijd met veel strijd en emotie trok Abiant Lycurgus de wedstrijd in de vijfde set met 3-2 naar zich toe. De setstanden waren 25-22, 18-25, 22-25, 27-25 en 10-15.

‘Ik was heel blij hoe wij als team in het veld stonden. Hoe compact en hoeveel we verdedigd hebben. De één serveerde wat beter, de ander viel wat beter aan. Het was gewoon heel compleet. Dat geeft gewoon veel vertrouwen voor de toekomst’, concludeerde een sterk spelende aanvoerder Wytze Kooistra na afloop. ‘Als je het hele jaar de bovenliggende partij bent, dat gooi je niet zomaar weg. Dat vertrouwen zijn we nu weer aan het terugpakken. Met elkaar staan we hier gewoon.’

De eerste set begon overdonderend. Abiant Lycurgus nam een 5-0 en 9-3 voorsprong. Onder leiding van een sterk serverende Stijn Held en een blokkerend superieure Dennis Borst ging het misschien wel te gemakkelijk. De marge van zes punten verdween in de loop van de set namelijk weer. Het ging na een 16-12 voorsprong verkeerd. Met name twee technische fouten speelden Abiant Lycurgus parten. Het werd 16-16. Vervolgens leek het met 19-16 alsnog de goede kant op te rollen, maar boven de twintig punten ging het mis. Kooistra noteerde met een harde klap nog wel 22-21. Daarna gingen de volgende vier punten op rij naar Dynamo.

Met verder Frits van Gestel, Auke van de Kamp, Niels de Vries en Erik van der Schaaf in de basis pakten het in de tweede set direct voortvarend op. Het ging tot 6-6 gelijk op, waarna de ploeg van coach Arjan Taaij een sprintje trok naar 9-6. De voorsprong ging naar vijf punten. Toen Van de Kamp 17-12 en Kooistra 18-13 aantekende. Alle facetten van het spel waren in orde. Blokkerend werden de punten binnengehaald en toen Van Gestel met een ace 22-16 maakte, de maximale voorsprong in de set, was wel duidelijk dat de stand gelijk getrokken werd. Blom deed dat namens Dynamo door fout te serveren op setpoint.

Set drie kenmerkte zich door op en neer golvend spel. Abiant Lycurgus startte sterk met een 6-3 voorsprong. Het verschil bleef in stand tot 13-10, via een ace van Van Gestel. Daarna kende de landskampioen een mindere fase met een paar eigen fouten. Het werd zelfs 19-16 voor Dynamo. Een belangrijk moment in de set was het inbrengen van Sander Scheper bij een 19-17 achterstand. Hij serveerde naar een 20-19 voorsprong. Vanaf dat moment was Abiant Lycurgus weer goed bij de les. Na 22-22 was het drie keer raak. Kooistra maakte het blokkerend na een mooie rally af; 25-22.

In de vierde set kwam Abiant Lycurgus terug van een 20-17 achterstand vooral via Kooistra. Het werd 24-21, maar mede door eigen fouten werd het 24-24. Via De Vries kwam er op 25-24 een vierde matchpoint op het bord, maar het lukte niet. Via een stopfout van invaller Chris Voth werd set vier verloren. Ondanks de teleurstelling werd in de vijfde set veerkracht getoond. Het stond snel 5-2 en die marge werd met verve verdedigd. Aanvoerder Kooistra noteerde liefst zeven punten in de beslissende set. Op het zesde matchpoint maakte Borst het via een snelle middenaanval overtuigend af. ‘We hebben het als team weer gedaan. Orion uit verliezen was heel erg pijnlijk. Daar hebben we het veel over gehad. Wat moet anders? Energie in het team. Niet alleen de basis, maar ook de jongens aan de kant. Daar zijn we woensdag mee begonnen. We hebben nu een modus gevonden waarin we steady en geconcentreerd kunnen blijven. Het is gewoon ontzettend belangrijk dat we hier twee punten hebben gepakt.’

Een 3-2 zege dankzij het teamgevoel en veerkracht. Dat ook revanche genomen werd voor de verloren bekerfinale was mooi meegenomen. Het belangrijkste was het verstevigen van de koppositie.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus