Abiant Lycurgus verliest spektakelstuk tegen Orion met 3-2

Geschreven door: Theo Sikkema

Het Alfa-college Sportcentrum was met duizend toeschouwers zondagmiddag zo goed als uitverkocht. De fans zagen een spektakelstuk. Abiant Lycurgus verloor met 3-2 van Seesing Personeel Orion uit Doetinchem via de setstanden 25-20, 21-25, 25-27, 25-22 en 8-15. De derde nederlaag van het seizoen betekent dat met nog één speelronde te gaan in de reguliere competitie Abiant Lycurgus definitief geen eerste meer kan worden.

De ploeg van coach Arjan Taaij staat derde en moet volgende week tegen Advisie SSS de volle buit pakken om nog kans te maken op meer. Daarbij is de uitslag van de wedstrijd Orion tegen Draisma Dynamo bepalend. De inzet vooraf was het veroveren van de tweede plaats. Dat leek er in de eerste set ook zeker op. De thuisploeg speelde met overtuiging en veel energie. Aanvoerder Wytze Kooistra, Bryan Fraser, Mikelis Berzins, Niels de Vries, Dennis Borst, Matt West en Just Dronkers domineerden. Er was veel servedruk en blokkerend werden veel aanvallen ontzenuwd of in kracht geremd. Tot 11-11 ging het gelijkop. Daarna waren het Borst, Berzins en De Vries met sterke scores die voor 16-12 zorgden. Dat leidde de beslissing in de eerste set in. Toen Joris Marcelis bij 24-20 in het net serveerde was de 1-0 voorsprong een feit.

In de tweede set verdween de dominantie. Diagonaal Marcelis kwam steeds meer in beeld en Orion voelde dat er misschien wel wat te halen was. Abiant Lycurgus maakte meer fouten en hielp de gasten daarmee deels in het zadel. Na 20-20 maakte de thuisploeg drie eigen fouten. Dat was er teveel aan. Via Anselma werd het tweede setpoint benut. In de derde set keek Abiant Lycurgus vanaf 6-6 steeds tegen een achterstand aan. De regie lag bij Orion. Toen Marcelis 13-19 maakte gaf niemand er nog een cent voor. Toch sloop de landskampioen punt voor punt dichterbij. Kooistra maakte 20-21 en door een technische fout stond het 21-21. Kooistra werkte ook het eerste setpoint weg; 24-24. Abiant Lycurgus verzuimde het momentum te benutten. Erop en erover bleef uit. Het werd 25-27, waarmee duidelijk was dat de volle winst er niet meer in zat.

Daar waar het in de derde set niet lukte om boven de twintig punten toe te slaan lukte dat in set vier wel. Na een kleine achterstand gedurende de zet sloeg Berzins 18-18 binnen. Het werd 20-20 en via Kooistra, een sterke serve van invaller Stijn van Schie, een netfout van Tom Buijs plus een aanval in het net betekende 24-20. Het werd nog 24-22, maar toen Marcelis in het net sloeg was het 25-22 en 2-2 in sets. In de beslissende vijfde set kwam Abiant Lycurgus niet in positie. Het  stond snel 2-5 en het wegwerken van deze nadelige marge werd nooit realistisch. Zo verloor Abiant Lycurgus in een wisselvallige wedstrijd met 3-2. De gasten waren op de beslissende momenten net iets rustiger en vooral blokkerend was het niveau na de eerste set te laag.

Coach Arjan Taaij na de nederlaag: “We moeten meer overtuiging en lef laten zien vanuit de verdediging aanvallend gezien. De breakpointefficiëntie is gewoon ten opzichte van wat ik vind dat we moeten halen. Als je dat beter doet kun je de wedstrijd naar je toetrekken en nu gebeurd dat niet. We zien dat we er heel hard voor moeten werken en dat we goed moeten volleyballen anders verliezen we ook tegen Orion en Dynamo. We hebben zelf de sleutel in handen. Als we dat met zijn allen beseffen en als team strijden om elke bal, die combinatie maakt dat we succes kunnen halen. Op het moment dat we daar slippertjes in maken wordt het een heel moeilijk verhaal.”

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus