Abiant Lycurgus verliest spectaculaire vijfsetter van Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

In een zinderend spannende wedstrijd heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond in de zevende speelronde van de kampioenspoule met 3-2 verloren van Achterhoek Orion. Het lukte niet om in de beslissende vijfde set één van de zes matchpoint te verzilveren. De gasten uit Doetinchem deden dat op hun derde matchpoint wel; 20-22. De overige setstanden waren 25-21, 17-25, 21-25 en 25-21. Abiant Lycurgus blijft koploper met 20 punten uit zeven duels.

De grote winst van het puntje was dat Orion nu sowieso een verliespunt meer heeft als ze hun wedstrijd in de zevende ronde met drie punten afsluiten. Draisma Dynamo kan ik theorie in punten gelijkkomen, maar mag dan geen puntverlies oplopen. Aanstaande zaterdag is in MartiniPlaza de topper tegen Dynamo.

Het was tegen Orion een wedstrijd met vele gezichten. Het ging over en weer, waarbij weinig van de 450 toeschouwers na de derde set nog een cent gaven voor de regerend landskampioen. Na een prima eerste set met goed spel en veel energie zakte het niveau in beide sets behoorlijk. Serverend lukte het niet om de gasten voldoende onder druk te zetten, terwijl Orion via de serve juist heel goed op dreef was, wat negatieve gevolgen had voor de pass. Zo kon het gebeuren dat Abiant Lycurgus zelfs de hele tweede set tegen een achterstand aan keek en uiteindelijk kansloos met 25-17 verloor.

In de derde ging het na 9-9 mis. Bij 10-14 kwam Steven Ottevanger in het veld voor Erik van der Schaaf om de pass beter onder controle te krijgen. Dat ging langzaam beter. Verder kwam Sam Gortzak in de ploeg voor Stijn Held. Het lukte niet om de set nog te kantelen. Iets wat in de vierde set wel gebeurde. Het beeld van de wedstrijd veranderde. Uitblinker Auke van de Kamp tekende voor 10-7.  En toen hij ook 15-10 maakte gloorde er hoop op een vijfde set. Dat bleek gerechtvaardigd. Na twee aces van Dennis Borst stond 23-17 op het scorebord. Uiteindelijk maakte invaller Hossein Ghanbari het af en was de vijfde set een feit.

Bovendien was op dat moment minimaal een punt veiliggesteld en dat was kijkend naar de koppositie in de kampioenspoule cruciaal. De vijfde set was er eentje om in te lijsten. Het had alles in zich. Goed volleybal, eigen fouten en ontzettend veel spanning. Toen Borst 10-7 maakte leek de winst er alsnog uit te rollen maar het werd nog weer gelijk; 11-11. Toen het 14-12 werd waren de eerste matchpoints een feit. Beide werden verspeeld. Via een servefout en een uitgeslagen bal van Wytze Kooistra. Van de Kamp neutraliseerde het eerste matchpoint van de gasten. Daarna ging het over en weer waarbij Abiant Lycurgus er maar niet in slaagde om het af te maken. Dat werd de thuisploeg noodlottig. Na zes onverzilverde matchpoints, was het Orion dat op hun derde matchpoint via Joris Marcelis toesloeg. Jammer dat het net niet lukte, maar na afloop werd vooral het puntje gekoesterd.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD