Abiant Lycurgus verliest bekerfinale met 3-1

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is Abiant Lycurgus zondag niet gelukt om de beker te winnen. In Zwolle was Draisma Dynamo met 3-1 te sterk. De setstanden in het Landstede Sportcentrum waren 25-21, 17-25, 25-22 en 25-23. Behalve de eerste set liep de landskampioen achter de feiten aan en was de conclusie dat Dynamo de betere ploeg was en de beker verdiend mee mocht nemen naar Apeldoorn.

Coach Arjan Taaij draaide er na afloop niet omheen. ‘Het was gewoon niet goed genoeg. Onze eigen foutenlast was veel te hoog. Dat vond ik van begin af aan en we waren niet in staat om dit vandaag om te draaien. Dan moeten we op zoveel andere facetten van het volleybalspel compenseren om dat eigenlijk recht te breien.’

Aanvoerder Wytze Kooistra over het verliezen van de finale. ‘We hebben al een paar jaar de beker niet gewonnen. Vorig jaar was een heel andere omstandigheid en was het veel slechter. Dit was wel een wedstrijd op niveau en het lag dicht bij elkaar. Waarin we deze vierde set nog wel naar ons toe hadden kunnen trekken. Dat lukt dan net niet en dat is wel zuur.’

Taaij had gekozen voor zijn vaste basis van de laatste weken; Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held. De eerste set ging tot 17-17 gelijk op. Daarna kreeg Abiant Lycurgus de overhand en ramde door naar een 23-19 voorsprong. Mede dankzij een enorme servedruk. In deze fase waren er aces van Held en Borst. Dynamo kwam nog terug tot 23-21, maar daarna was het klaar. Eerst timmerde Kooistra een bal binnen en een superblok van Van de Kamp en De Vries deed de rest; 25-21.

De tweede set was er eentje om snel te vergeten. Abiant Lycurgus stond snel met 8-4 achter en die achterstand zou alleen maar groter worden. Coach Taaij probeerde het met wissels om te draaien maar slaagde daar niet in. Geoffrey van Gent, Chris Voth en Sam Gortzak kwamen gedurende de set binnen de lijnen, maar alles wat in set één goed ging mislukte in het tweede bedrijf. Wessel Blom bezegelde het lot in de tweede set; 17-25.

Ook in set drie bleef het een moeizaam verhaal. Het ontbrak aan ritme en energie. Serverend liep het niet echt en Dynamo was aanvallend de betere. De achterstand bedroeg bij 13-8 maximaal vijf punten. Gaande weg knokte Abiant Lycurgus zich wel terug, maar steeds op de beslissende momenten lukte het niet. Met name de bal bij 21-20 achter was cruciaal. Kooistra kreeg een open kans, maar Blom kon het afmaken. Gortzak had aan serve nog een goede rol in de slotfase van de set, maar het was onvoldoende. Toen Kooistra de bal bij 24-22 uitsloeg was de 2-1 achterstand in sets een feit.

In de laatste set bleef het lang spannend. Abiant Lycurgus toonde verbetering. Zo kwam Van de Kamp beter in de wedstrijd en was er meer aanvallende power. Het lukte alleen niet om een 13-9 voorsprong te verdedigen. Het stond zo maar weer gelijk. Vanaf 20-20 viel het uiteindelijk toch in het voordeel van Dynamo. Mats Kruiswijk zette bij 24-21 drie matchpoints op het bord. Er werden nog twee weggewerkt, onder andere via een ace van De Vries, maar was niet voldoende. Renzo Verschuren joeg de laatste bal door het blok en besliste daarmee de wedstrijd. Helaas voor Abiant Lycurgus weer een verloren bekerfinale erbij. ‘Voor mij zit veel de teleurstelling meer in het feit dat je niet in staat bent om goed volleybal te spelen dan het winnen van de beker. Dat kunnen we alleen maar onszelf verwijten.’ zegt coach Taaij na afloop.