Abiant Lycurgus verlaat met opgeheven hoofd Europees avontuur

Geschreven door: Theo Sikkema

Een Europese avond in Martiniplaza om niet snel te vergeten. Abiant Lycurgus won de reguliere wedstrijd tegen SWD Powervolleys Düren met 3-1, waardoor een golden set noodzakelijk was om de winnaar over twee wedstrijden te bepalen. Abiant Lycurgus kwam in deze set net te kort om door te gaan naar de laatste zestien van de CEV-Cup. Het was een spektakelstuk in een zeer sfeervolle ambiance met de setstanden 25-18, 16-25, 25-23, 25-22 en 13-15.

Het was al vanaf het eerste punt duidelijk dat Abiant Lycurgus, Düren het vuur aan de schenen ging leggen. Op een servicebeurt van Carlos Mora Sabaté hadden de Duitsers lang geen antwoord. De score groeide van 8-8 tot 15-8 in het voordeel van de Groningers. De ploeg van coach Arjan Taaij speelde sterk defensief aan het net en in de aanval via de diagonaal Wytze Kooistra, die uit eindelijk de set stand bepaalde op 25-18 met een snoeiharde smash.

In de tweede set waren de Groningers geen schim meer van hoe zij speelden in de eerste set. De ploeg uit Düren begon sterker te worden met een prima uitgekiemde midden en pipe aanval. Hierdoor kwam Abiant Lycurgus onder druk te staan en werd de pass slordiger. De score groeide tot een gat van maar liefst negen punten bij een score van 11-20 in het voordeel van de Duitsers. Toch groeide de inzet van thuisploeg bij de laatste punten wat hoop gaf voor de voortzetting van de wedstrijd.

Het was in de derde set toch wachten tot die hoop levende werd, de ploeg keek direct tegen een 0-3 achterstand aan, echter groeide de ploeg in de set. Bij een stand 15-14 was Abiant Lycurgus weer helemaal terug dankzij een smash van  Kooistra. Het werd een slopend einde waar de ploeg van Taaij de Duitsers niet van zich kon afschudden. De ploeg uit Düren kwam terug van 21-18 tot 24-23. Uit eindelijk was Stijn van Schie er klaar mee en sloeg de bal vol verve naar de grond en besliste daarmee de set.

Het publiek in MartinPlaza was uitzinnig en bracht dit gevoel over richting de spelers. De vierde set moest gewonnen worden door Abiant Lycurgus en dat was aan alles te merken. De thuisploeg behaalde het niveau wat ze in de eerste set ook aan tikte met een Kooistra in vorm. Ook Trifon Lapkov maakte zijn punten. Aanvoerder Kooistra nam het team bij de hand. Met uiteindelijk een score van 25-22 op het scorebord. Een golden set was nodig om te bepalen welke ploeg mocht afreizen naar Ankara voor de volgende ronde.

In de golden set was de spanning om te snijden. De score ging van 6-6 helemaal door naar 13-13, ieder detail deed er toe. Uiteindelijk kwamen de Duitsers via een prachtige middenaanval op 13-14 en stonden op match point. De setup van Sabaté ging richting man of the match Kooistra, maar sloeg hem juist deze keer helaas niet binnen. Kooistra stond met een dubbel gevoel in het veld van een goede wedstrijd hebben gespeeld maar niet door naar de volgende rond: ‘Ik vind het erg jammer dat wij deze wedstrijd niet cadeau hebben kunnen doen aan dit trouwe publiek’.  Volgens coach  Taaij is er een erg goede wedstrijd gespeeld, waarbij je in de golden set een dosis geluk nodig hebt ‘’Wij hadden deze wedstrijd één duidelijk doel namelijk laten zien hoe goed wij eigenlijk zijn. Dat hebben wij dit jaar nog niet gedaan in Europa’’.

De selectie gaat nu kerst vieren en hervat de training op 27 december. Op 29 en 30 december wordt deelgenomen aan het internationale eindejaarstoernooi in Almelo.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD