Abiant Lycurgus soepel naar halve bekerfinale

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft zich zaterdag moeiteloos geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In het eigen Alfa-college Sportcentrum werd Achterhoek Orion met 3-0 verslagen via de setstanden 25-16, 25-19 en 27-25. In de halve finale is Reflex Kampen op woensdag 24 januari de tegenstander.

Vanwege het feit dat Reflex een niveau lager speelt, hebben zij het thuisvoordeel. Voor de eerste wedstrijd in 2019 had coach Arjan Taaij gekozen voor Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held als basis gekozen. In de eerste set kende Abiant Lycurgus totaal geen problemen en sloeg het gaatje bij 10-8. Via 13-9 stond het in no-time 19-12 voor de landskampioen. De 20-12 verdient een speciale vermelding. Van Gestel bracht met een ultieme inspanning redding tussen de stoelen bij de spelersbank, waarna de aanval van de gasten uitgeslagen werd en het punt als beloning bijgeschreven kon worden. Op het tweede setpoint sloeg Joris Marcelis de bal namens Orion uit.

Coach Taaij was zeer te spreken over de eerste set. ‘Ik vond de eerste set heel erg goed. Een hele cleane side out, hoog aanvalsrendement, lage foutenlast en passend echt formidabel. Dat zakte in de tweede en derde set wel een beetje weg. Het is ook lastig om negentig procent side out en negentig procent van de rally’s te winnen, zoals we in de eerste set deden. Maar we bleven wel op onze streefwaarde van zeventig, vijfenzeventig procent zitten.’

In set twee ging het iets langer gelijk op. Vanaf 18-18 werden de belangrijke punten gemaakt. Een blok van Borst en een ace van Held plus een fout aan het net bij Orion bracht de marge op drie; 21-18. Die marge was voldoende om wederom toe te slaan. Een prima ace van Van Gestel betekende het einde van deze set; 25-19.

In de laatste set ging het iets moeizamer. Orion streed voor de laatste kans en coach Martijn van Goeverden had de een noodgreep toegepast door passer-loper Pim Kamps als spelverdeler op het veld te zetten. Het uitstekende niveau van het begin werd niet meer gehaald. Bij 22-19 leek het gat geslagen, maar een paar curieuze ballen vielen nog in het voordeel van Orion. Zo kon het nog 24-24 worden. Een servefout bracht de stand op 26-25 en toen vond uitblinker Kooistra het wel genoeg geweest en de aanvoerder ramde het derde matchpoint binnen.

Opvallend was ook de vrijuit spelende Van de Kamp. Na lang blessureleed is de passer-loper sinds december weer terug, maar Auke bereikte zaterdag weer een nieuwe mijlpaal. Hij voelde zich vrij om weer onbevangen te spelen. ‘Na het eerste punt zat ik er weer echt in. Dat gevoel heb ik wel anderhalf jaar niet gehad. Dat ik er lekker in zat en zei kom maar met die bal. Ik ben heel blij. Het had niet veel langer moeten duren, want conditioneel is het nog niet helemaal optimaal. Ik heb nu veel meer vertrouwen in mijn lichaam. Ik merk dat het sterk is, dat ik geen pijntjes heb. Dat is lekker. Het speelt gewoon heel vrij.’

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus