Abiant Lycurgus sluit 2018 af met eenvoudige 3-0 zege in Zwolle

Geschreven door: Theo Sikkema

Het volleybaljaar 2018 zit erop voor Abiant Lycurgus. In de 41e officiële wedstrijd van het jaar werd Coniche Topvolleybal in Zwolle zaterdag eenvoudig verslagen via de setstanden 11-25, 18-25 en 18-25. Met 30 punten uit 11 wedstrijden gaat de landskampioen als koploper kerst vieren.

Het was de wedstrijd waarin Steven van de Velde afscheid nam, maar ook het duel waarin Erik van der Schaaf voor de eerste keer sinds zijn komst naar Groningen de liberopositie kon bekleden. Dat kon, omdat Auke van de Kamp en Chris Voth inmiddels volledig speelklaar zijn. ‘Voor m’n gevoel heb ik niet heel veel hoeven doen. Ik werd in de verdediging best wel ontweken. Ik heb een paar prikballen moeten pakken. Nu mag ik na een half jaar eindelijk libero zijn en dat voelt goed.’

Verder was er aandacht voor de Tobias Sybesma Foundation. De 12-jarige Tobias was groot volleybal-fan. Op 31 juli van dit jaar overleed hij aan hersenstamkanker. In nagedachtenis aan hem is een foundation opgericht. De wedstrijd stond in het teken van het inzamelen van geld voor deze foundation.

Naast Van der Schaaf begonnen Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Auke van de Kamp, Niels de Vries, Dennis Borst en Stijn Held aan het karwei tegen de hekkensluiter. In de loop van de wedstrijd kwam verder iedereen, behalve Steven Ottevanger, in het veld om speelminuten te maken. Het verloop van de wedstrijd was zeer eenzijdig. Dat kwam het beste naar voren in de eerste set toen Abiant Lycurgus erg goed speelde. Het meest in het oog springende was de serve serie van Borst, waarbij de voorsprong opliep van 13-9 naar 21-9. Met name de blokkering van Kooistra en De Vries deed in die fase uitstekend werk. Een succesvolle blokkering van Van Gestel betekende het einde van de eerste set.

Set twee en drie verliepen min of meer identiek aan elkaar. Steeds werd aan het begin van de set een voorsprong genomen van een aantal punten, wat steeds voldoende basis was om de baas te zijn in de set. Geoffrey van Gent en Sam Gortzak kwamen in de tweede set al in het veld voor Kooistra en Held. Aan het einde van set twee maakte Borst het met een tactisch balletje aan het net af. Aan het einde van de derde set kwamen Chris Voth, Sander Scheper en Hossein Ghanbari en Van der Velde nog in het veld voor respectievelijk Van Gestel, De Vries, Borst en Van de Kamp.

Bij een 22-17 voorsprong kwam Van de Velde nog even binnen de lijnen. ‘Het was leuk om nog even in het veld te staan. Ik kijk met een glimlach terug op de afgelopen maanden en hoe het is verlopen. Ik kwam zonder verwachtingen en het heeft mijn verwachtingen overtroffen qua groep, qua professionaliteit, ja qua alles. Dat kan ik wel mooi meenemen. Ik ben heel blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Het zijn drie mooie maanden geweest.’

Zo stond aan het einde van de wedstrijd alleen Van der Schaaf nog als enige vanaf het begin op de vloer. Het was Ghanbari die de wedstrijd op het tweede matchpoint naar het verleden blokte. Daarmee de kerstperiode inluidend al is die van hele korte duur. Donderdag vertrekt de selectie naar Zwitserland om een toernooi te spelen in Geneve. Daar worden vrijdag en zaterdag in totaal vier wedstrijden gespeeld. Het seizoen wordt op zaterdag 5 januari hervat met de bekerwedstrijd in de kwartfinale tegen Achterhoek Orion in het eigen Alfa-college Sportcentrum.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD