Abiant Lycurgus sleept vijfde finale eruit na zinderende ontknoping

Geschreven door: Theo Sikkema

Na een zinderende wedstrijd speelt Abiant Lycurgus zondag 12 mei de beslissende finale om de landstitel in MartiniPlaza. Na een 2-1 achterstand in sets richtte Abiant Lycurgus zich op en won alsnog met 3-2 van Achterhoek Orion. De setstanden waren: 25-21, 25-27, 19-25, 25-16 en 15-5. De vijfde wedstrijd begint zondag om 15.45 uur .

In een zeer sfeervolle SaZa Sporthal in Doetinchem leek het na de derde set voorbij, maar de ploeg van coach Arjan Taaij toonde eens te meer veerkracht en redde zich uit de meest netelige situatie. Met 2-1 achter in de finale en 2-1 achter in sets. Orion had nog één set nodig om kampioen te worden, maar Abiant Lycurgus stak er een stokje voor. Vanuit het motto we hebben niks meer te verliezen kwam er iets los in de ploeg wat werkte. Er werd alles of niets en met overtuiging gespeeld. De ploeg toonde karakter en kwam terug nadat ze met de rug tegen de muur stond.

Uitblinker Frits van Gestel over de ontknoping. ‘In de vierde en vijfde set hebben we met zoveel overtuiging gespeeld. Ook bij twijfel vol voor de bal gegaan en dat is vandaag beloond. Het kostte veel energie. Soms sluipt de onzekerheid er wel eens een beetje in, maar de laatste sets zijn we volle bak gegaan. We moesten wel en dat werkte op een bepaalde manier bevrijdend. We hadden niks meer te verliezen.’

Het begin van de wedstrijd was sterk en de eerste set werd met 25-21 gewonnen na een maximale voorsprong van negen punten.  Toen Hossein Ghanbari 19-10 maakte. Ghanbari stond in de basis en dat ging ten koste van Niels de Vries. Ghanbari bracht energie en maakte zijn uitverkiezing waar. Orion spartelde nog wat tegen, maar de set eindigde met een bal via de antenne met 25-21 in het voordeel van Abiant Lycurgus.

Nadat de gasten in de tweede set een setpoint onbenut hadden gelaten bij 24-23 drukte Orion door via 27-25. In deze fase was Shalev Saada niet te stoppen. Hij droeg de aanval en sloeg punt na punt binnen. In de volgende set speelde Joris Marcelis een belangrijke rol. Vanaf 11-12 serveerde de diagonaal zes punten op rij bij elkaar. De sprint naar 17-12 was niet meer om te draaien. Ook niet middels een aantal wissels. Geoffrey van Gent werd geblokt op 24-19 en dat bracht Orion in pole position richting de landstitel.

Een tactische aanpassing bracht verlichting. De opstelling draaide drie posities door. Daardoor kwam Wytze Kooistra tegenover Saada te staan in de blokkering in plaats van Stijn Held. Dat had gevolgen. Orion zakte aanvallend terug en Abiant Lycurgus zat er vanaf het begin van de vierde set goed in. Frits van Gestel speelde een cruciale rol. Op zijn serve werden acht punten op rij binnengehaald. Dat bracht de stand op 21-9. Toen was duidelijk dat een vijfde set de beslissing zou brengen. Een servefout van Artomonov betekende setwinst; 25-16.

Wat vervolgens in de vijfde set gebeurde was een genot om naar te kijken. Orion werd bijkans gedeclasseerd. Cruciaal was het derde punt van de set. Een aanval van Frits van Gestel werd aanvankelijk uitgegeven, maar via een lijnrechter moet scheidsrechter Koos Nederhoed op zijn beslissing terugkomen. Het werd 3-0 en dat opende de weg naar meer. Een pipe van Van de Kamp bracht de score op 5-0 en in een set tot 15 punten is het dan eigenlijk al beslist. Dat bleek ook. Abiant Lycurgus bleef gefocused en trok de alles beslissende set eruit. Twee punten op rij van Ghanbari brachten liefst negen matchpoints op het scorebord. De eerste werd direct benut door een uitgeslagen aanval. De blijdschap was enorm. Auke van de Kamp was door het dolle heen en Kooistra kon zijn geluk ook niet op. De vreugde werd gedeeld met de meegereisde fans en de spelers knepen elkaar bijkans fijn van genot.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD