Abiant Lycurgus slaat belangrijke slag met 3-1 zege op Dynamo

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de kampioenspoule. Concurrent Draisma Dynamo werd in het Alfa-college Sportcentrum met een 3-1 nederlaag naar Apeldoorn gestuurd via de setstanden 20-25, 25-18, 25-18 en 25-22. Het verschil in verliespunten met Dynamo is nu acht punten in het voordeel van Abiant Lycurgus, waardoor de kans om bij de eerste twee te eindigen steeds realistischer wordt. Abiant Lycurgus is koploper met 20 punten uit vijf wedstrijden.

Het had ook anders af kunnen lopen. In de vierde set stond Abiant Lycurgus met 21-16 achter. Na een time-out werd het via een side-out 21-17. Carlos Mora Sabaté haalde de serve terug, waarna de Spanjaard zelf naar de servelijn mocht. Hij begon aan een imponerende serie opslagen en werd gesteund door succesvolle blokkeringen van Wytze Kooistra, Niels de Vries en invaller Stijn van Schie. Het resulteerde in een 23-21 voorsprong. Vervolgens was Renzo Verschuren bij Dynamo zo gefrustreerd dat Van Schie hem afblokte dat hij tegen de scheidsrechtersstoel schopte. Hij kreeg daarvoor de rode kaart.

Dat betekende een direct punt voor de ploeg van coach Arjan Taaij. Het gevolg waren drie matchpoints bij de stand 24-21. Eerst serveerde Sabaté een einde aan zijn reeks met een foutserve. Het was dezelfde Verschuren die met een service in het net de wedstrijd naar het verleden sloeg. Daarmee toonde Abiant Lycurgus veerkracht en voorkwam ternauwernood een extra beslissende vijfde set met dank aan een weergaloze Mora Sabaté.

Sabaté had na afloop een helder verhaal. ‘Ik probeerde mijn best te doen om nog een beetje druk te ontwikkelen. Dat lukte mij en ook mijn ploeggenoten hielpen goed mee. Ze blokkeerden goed en onze verdediging klopte om daarna zelf te kunnen scoren. De spelers van Dynamo raakten de weg kwijt en wisten niet meer wat ze aan het doen waren, dus heel goed van ons.’ De slotfase van de vierde set was waar iedereen het na afloop over had. Het talrijk opgekomen publiek, zo’n zeshonderd in getal, ging er ook helemaal achter staan. Dat gaf zoveel energie aan de ploeg dat je het gevoel kreeg dat het niet meer mis kon gaan. Coach Taaij over de slotfase. ‘Met de breedte van de selectie zijn we toch in staat om zulke momenten naar ons toe te trekken. Een groot compliment de kwaliteiten en de mentale veerkracht van de groep. Dat maakt dat de positie beter is dan dat je nog een vijfde set moet spelen.’

De basis bestond verder uit Trifon Lapkov, Dennis Borst, Frits van Gestel en Erik Mattson. Zij waren onderdeel van de ploeg die in set één bijna het tegendeel van de laatste set lieten gebeuren. Het stond 17-13 in het voordeel van Abiant Lycurgus, maar de set ging verloren. Het werd nog 20-20, maar daarna maakten de gasten vijf punten op rij. De thuisploeg maakte in die fase teveel eigen fouten en had het blokkerend niet helemaal op de rit. Zo kon Wessel Blom twee keer achter elkaar scoren voor Dynamo dat betekende 20-23. Een touché van Van Schie en een uitgeslagen aanval van Lapkov betekende setverlies.

Abiant Lycurgus herstelde zich snel. De tweede en derde set verliepen vrijwel op dezelfde manier. De thuisploeg had de regie en de voorsprong was steeds voldoende groot om niet in gevaar te komen. In set 2 werd na 11-9 op het gaspedaal getrapt. Een ace van Kooistra betekende 17-11. Het werd 20-16, waarna van de laatste zeven punten vier tot stand kwamen via een foute opslag. Het was een uitgeslagen bal van Nico Manenschijn die de set besliste. In de volgende set zorgde Lapkov voor de grote voorsprong van zes punten; 15-9. De maximale voorsprong kon genoteerd worden bij 24-17. Een foutieve serve van Mora Sabaté betekende een setpoint minder, waarna Kooistra het gedecideerd afmaakte.

Komende zaterdag staat in Doetinchem de volgende topper op het programma. De strijd om de eerste plaats in de kampioenspoule tegen Seesing Personeel Orion.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD