Abiant Lycurgus revancheert zich en wint met 3-1 van Sliedrecht

Geschreven door: Theo Sikkema

Het was een wedstrijd die steeds spannender werd, maar uiteindelijk trok Abiant Lycurgus zaterdagavond aan het langste eind in de topper tegen Sliedrecht Sport. Het werd 3-1 via 27-25, 25-14, 23-25 en 25-23. Abiant Lycurgus is weer koploper en kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Achterhoek Orion verder uitlopen.

Het duel tussen de twee sterkste ploegen in de competitie tot nu toe kenmerkte zich door een sterk wisselend spelniveau. In de tweede set speelde de ploeg van coach Arjan Taaij fantastisch. Bijna alles lukte en het was voor de bijna 500 toeschouwers een genot om naar te kijken. De killblocks waren niet van de lucht en spelverdeler Stijn Held kon naar hartenlust variƫren. Gesteund door een vliegende start, 8-1, in die set werd snel duidelijk dat er een 2-0 voorsprong in sets op het bord zou komen. De set eindigde op een curieuze manier. Niels de Vries zijn sprongserve dreigde uit te gaan, maar de dalende bal viel pardoes op de voet van de weglopende Carl Zwijnenburg. En zo had de landskampioen in die fase ook het geluk aan haar zijde.

‘We hadden wel goeie fases, maar het was niet de hele wedstrijd heel goed. Als ze er dan langs komen dan hebben we een onwijs goede verdediging staan en in rally situaties kunnen we aanvallend heel veel. Dat is gewoon een grote kracht. Dan is het lastig om ons van de vloer te houden,’ aldus middenman Dennis Borst na afloop. Om te vervolgen. ‘We hebben gewoon een hele goede passlijn en daar begint het mee. Dan kunnen Stijn en Sam met een mindere bal gewoon veel aanspelen. We hebben een sterk team en dat is mooi om te zien.’

Taaij had gekozen voor de zelfde basis als vorige week in de met 3-0 gewonnen kwartfinale van de beker tegen Achterhoek Orion. Naast Held en De Vries speelden Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Frits van Gestel, Dennis Borst en Erik van der Schaaf ook. Ze gaven in de eerste set een 14-10 en 17-14 voorsprong uit handen. De gasten kregen zelfs twee setpoints, maar evenzovele keren toonde Abiant Lycurgus zich. Via een knal van Van de Kamp en een brievenbusje van Kooistra werd het 25-25. Via een uitgeslagen aanval werd het 26-25 en Kooistra zei dankjewel; 27-25.

In de derde set leek het beslissende gaatje bij een 19-16 voorsprong geslagen. Leek, want naast fantastisch goed spel in fases was het soms ook balanceren op het slappe koord in een poging er niet af te vallen. Dat gebeurde wel, want 19-16 werd zomaar 19-19 via een aantal eigen fouten. De antenne hielp nog een keer mee, waardoor het 24-24 werd. Een netfout van Van de Kamp zorgde ervoor dat er een vierde set gespeeld moest worden. Dat maakte het spannender en spannender.

Sliedrecht bleef erin geloven en Abiant Lycurgus was de goede touch van het begin van de wedstrijd kwijt. Het werd werken en overleven, omdat de energie wegzakte. Aanvalsopties lukten niet meer zo goed en daarvoor werd het bijna punt voor punt spelen. Het ging over en weer. Sliedrecht nam een aantal keren een voorsprong van twee punten, maar dat werd evenzovele keren teniet gedaan. Vanaf 19-19 werd het super spannend. Bij 22-22 joeg De Vries een aanval uit, maar hij revancheerde zichzelf direct; 23-23. Vervolgens waren twee uitgeslagen aanvallen van Sliedrecht er verantwoordelijk voor dat het eerste matchpoint het duel besliste.

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus