Abiant Lycurgus raakt ongeslagen status kwijt in slotduel reguliere competitie

Geschreven door: Theo Sikkema

In aanloop naar de bekerfinale heeft Abiant Lycurgus de laatste wedstrijd van de reguliere competitie verloren. In Apeldoorn was Draisma Dynamo met 3-2 te sterk. De start was moeizaam met twee verloren sets. Daarna volgde een inhaalrace, maar dat was uiteindelijk onvoldoende voor de winst. De setstanden waren 25-23, 25-14, 17-25, 24-26 en 15-13. Komende zondag is om 13.00 uur in Hoogeveen de bekerfinale tegen SV Land Taurus.

In de vijfde set nam Abiant Lycurgus een 3-0 voorsprong en leek een benauwde zege alsnog aan de horizon op te doemen, maar dat gebeurde niet. Het werd 4-4, waarna de thuisploeg steeds het initiatief had. Abiant Lycurgus kon bij 14-12 nog één setpoint wegwerken, maar daarbij bleef het. Net als afgelopen zaterdag tegen hekkensluiter Vallei Volleybal Prins was de wedstrijd niet meer van invloed op de stand. Abiant Lycurgus was al zeker van de eerste plaats. Het was vooral een laatste testcase richting de bekerfinale van aanstaande zondag.

Coach Arjan Taaij kon er na afloop niet echt mee zitten dat de ongeslagen status weg was. ‘Leuk voor de statistieken, maar ik word er niet zoveel anders van. We zijn veel meer met zondag bezig en dat zag je ook terug in de wedstrijd. Het was wat nonchalant en de scherpte ontbrak. Complimenten aan de ploeg dat ze alsnog een draai aan de wedstrijd hebben kunnen geven. Uiteindelijk wilden we deze wedstrijd in fysieke zin ongeschonden doorkomen, om de komende dagen nog goed te kunnen trainen.’

Aanvoerder Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Dennis Borst, Auke van de Kamp en Carlos Mora Sabaté begonnen aan het karwei. Van de Kamp is een opvallende naam. Hij speelde als libero in plaats van Erik Mattson. De Canadees heeft lichte rugklachten en werd gespaard voor zondag. Dat gold ook voor Pascal Hoogstra. Firts van Gestel was ziek, maar sluit donderdag weer bij de groep aan.

Van de Kamp is herstellende van een knieblessure en kan momenteel wel verdedigend werk doen. De eerste set ging tot 19-19 gelijk op. Daarna was het bij het eerste setpoint raak. Set twee was ruim onvoldoende. 25-14 was een vertaling van een kansloos geheel. Het noopte coach Arjan Taaij tot wisselen. ‘ De tweede set was heel slecht. Mentaal lieten we het helemaal lopen.’ De Vries en Mora Sabaté mochten gaan zitten. Sam Gortzak en Sander Scheper kwamen binnen de lijnen.

Dat bracht nieuw elan. Bij een 16-14 voorsprong werd een sprintje getrokken naar 19-14. Dat bleek voldoende om terug te komen in de wedstrijd. Na deze set kwam Hossein Ghanbari in het veld voor Borst. ‘Gortzak, Scheper en Ghanbari vielen goed in. Ze hadden alle drie hun aandeel in het kantelen van de wedstrijd. Vanaf de derde set kregen we meer grip. Passend ging het beter, maar met name blokkerend deden we het beter,’ aldus Taaij.

De vierde set kon alle kanten op, maar het kwartje viel in die fase gelukkig de goede kant op. Een 23-21 voorsprong werd 23-23, maar het setpoint bij 25-24 werd verzilverd. In de alles beslissende vijfde set lukte het niet om regie te krijgen in de set. Een 13-10 achterstand werd nog 13-12, maar verder liet Dynamo het niet komen. Daarmee was de eerste competitie nederlaag van het seizoen een feit, maar dat maakt voor de uitgangspositie in de kampioenspoule niet uit. Abiant Lycurgus begint met vijf punten. Nummer twee Seesing Personeel Orion start met vier en Dynamo met drie.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD