Abiant Lycurgus pakt de draad weer op na vroege “winterstop”

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

Abiant Lycurgus is goed begonnen na een periode van vier weken zonder wedstrijden. In het Alfa-college Sportcentrum werd hekkensluiter Fusion met ruime cijfers verslagen: 3-0 na 25-15, 25-13 en 25-23. Of de wedstrijdscherpte bij de Lycurgusspelers ook echt heeft geleden onder de verkapte “pitstop” werd zaterdagavond eigenlijk niet eens echt duidelijk. Daarvoor was de tegenstand van Fusion domweg van een te laag niveau. Want wat de Rotterdammers, die nog steeds puntloos zijn, bij tijd en wijle lieten zien was absoluut A-league onwaardig. Dat werd nog het best geïllustreerd door de beide spelverdelers Rolf Koetsier en Hidde van der Hoeven. De manier waarop Koetsier in de eerste set soms zijn aanvallers bediende, had eerder iets van een regionaal volleybalniveau gehalte. Zijn vervanger van der Hoeven oogde in de tweede en derde set al niet veel behendiger met zijn set-ups. Het was dat eerste scheidsrechter van Wijk de nodige coulance had met de technische vaardigheid van de beide spelverdelers, want anders had ze minstens een keer zo vaak voor technisch onjuiste set-ups kunnen fluiten dan het vijftal dat ze nu afkeurde.

Het deerde Abiant Lycurgus weinig. De mannen van Ronald Zoodsma lieten zich in elk geval niet meeslepen door het bij tijd en wijle stuntelachtige spel aan de andere kant van het net en speelden met name in de eerste twee sets een gedegen partij. Vooral de beide Amerikanen Jake Weins en Joe Klein lieten zien dat ze na de wedstrijdloze periode er zin in hadden.  Beiden waren aan het net goed op dreef, terwijl Wiens ook passend een ruime voldoende haalde. Gesteund door een zeer stabiel spelende Robbert Andringa en de soms weer spectaculaire Edson Felicissimo werd het kwaliteitsverschil ook in de cijfers uitgedrukt.
En dat terwijl Lycurgus nogal gehavend aan de start kwam. Zowel Frank Lubberts (knie) en Fabian Dosset (schouder) zijn door blessures nog niet speel klaar, terwijl ook Mart van Werkhoven aan de kant moest blijven met een stressfractuur in zijn voet. Daardoor mocht good old Ernst Zijlstra weer aantreden op het midden. Al haperde de afstemming met spelverdeler Kieran O’Malley logischerwijs nog wel eens, de ervaren middenspeler toonde aan op het hoogste niveau nog prima mee te kunnen.

Na de gemakkelijke winst in de eerste twee bedrijven bracht Zoodsma in de derde periode Willem Maarten Heins voor Felicissimo. De linkshandige diagonaalaanvaller kende een ongelukkige invalbeurt en had ook nog eens de pech dat zijn teamgenoten het iets te gemakkelijk opnamen, waardoor het spel van Lycurgus steeds slordiger werd. Daardoor kon Fusion lang in het spoor van de thuisclub blijven en zelfs een paar keer een voorsprong nemen. Bij 14-17 bracht Zoodsma Felicissimo terug in het veld voor Heins. Niet dat het spel daarna veel beter werd, maar langzaam maar zeker trok Lycurgus in de eindfase van de derde set wel de wedstrijd naar zich toe. Een poeier vanaf rechtsvoor door Felicissimo, een ace van Zijlstra en een netserve van Fusion was voldoende om de drie wedstrijdpunten definitief over de streep te trekken voor Lycurgus.

Dankzij de winst is Abiant Lycurgus opgerukt naar de vierde plaats met 11 punten uit 5 wedstrijden. Zondagmiddag komt Lycurgus weer in actie. Dan is de inhaalwedstrijd tegen BMC/SSS in het Alfa-college Sportcentrum, aanvang 15.00 uur.

03-12-2011 21:34

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie