Abiant Lycurgus op drempel van derde landstitel op rij

Geschreven door: Theo Sikkema

Met overmacht heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond de tweede finalewedstrijd in de best-of-five serie tegen Seesing Orion Personeel gewonnen. Het werd een eclatante 3-0 (25-16, 25-19 en 25-23) zege voor de formatie van coach Arjan Taaij. De stand in de serie is nu 2-0 voor Abiant Lycurgus. Dit betekent dat de regerend landskampioen zondag 29 april in MartiniPlaza voor de derde keer op rij kampioen kan worden.

Het was een genot om de ploeg aan het werk te zien. Zo goed als alles klopte. De pass was stabiel, de middenaanval liep prima, aanvallend werden vaak de goede opties gekozen, maar bovenal werd er heel sterk geserveerd. Dat zorgde er vooral in de eerste twee sets voor dat de thuisploeg geen poot aan de grond kreeg en aanvallend niks in te brengen had. In de derde set was er iets meer gelijkwaardigheid, maar weer gaf de serve de doorslag toen Trifon Lapkov vanaf 15-15 het beslissende gaatje forceerde naar 18-15 met onder andere twee aces. Deze marge bleek uiteindelijk voldoende om het in drie sets af te maken.

Toen Dennis Borst 23-20 aantekende met een snelle aanval door het midden leek het al beslist, maar Orion kwam nog terug tot 22-23. Vervolgens was het weer de sterk spelende Borst met een punt via de middenaanval. Het eerste matchpoint ging verloren toen een blok net buiten de lijnen viel, maar beide matchpoint nummer twee liet Niels de Vries er geen gras over groeien en hij sloeg knalhard toe. Zijn moment van glory, zoals hij dat een paar weken geleden ook beleefde toen via een 3-2 zege in Apeldoorn op Draisma Dynamo de eerste plek in de kampioenspoule zo goed als veiliggesteld werd. Ook toen besliste De Vries de wedstrijd.

Het was een collectieve prestatie, want Abiant Lycurgus draaide als geheel als een tierelier. Dat kwam vooral in de eerste twee sets tot uitdrukking. De basis werd gecompleteerd door aanvoerder Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté. Serverend werd zoveel druk ontwikkeld dat nauwelijks services fout geslagen werden en passend kwam Orion niet uit de verf, waardoor het prachtig was om te zien met hoeveel overschot Abiant Lycurgus binnen de lijnen stond. Het was de negende ontmoeting tussen beide ploegen dit seizoen tot nu toe. Het staat 8-1 voor de Groningers en dit was de meest overtuigende wedstrijd in deze reeks van negen.

In de eerste set stond al snel een 11-4 voorsprong op het scorebord. Dat gaf direct moraal. Tussenstanden als 22-13 waren alleszeggend. De thuisploeg kwam nog een paar punten terug, maar een servefout van Pim Kamps bracht de eerste set met 25-16 naar Abiant Lycurgus. In de volgende set ging het tot 12-12 gelijk op, waarna het gaatje geslagen werd. Twee punten van Kooistra en een geslaagd blok van Van Gestel betekende 17-13. Dat was een mooie voorsprong om de finale van de set mee in te gaan en toen dezelfde Van Gestel voor 21-15 tekende was de 2-0 voorsprong in sets een kwestie van tijd. Op het eerste setpoint serveerde Borst fout, maar een volgende servefout bij Orion betekende ook de winst in de tweede set met 25-19.

Coach Arjan Taaij was na afloop een tevreden man. ‘Het was goed. Er zat veel servedruk op en het zat goed in elkaar. We hebben ook een prachtig mooi team en als het lukt om een combinatie te maken tussen de kwaliteit van volleybal en spelen als een team dan zijn we moeilijk te verslaan. Het is onze taak om alles goed voor elkaar te hebben. En tuurlijk leeft het in de groep om het thuis af te kunnen maken, maar dat moet niet een te groot thema zijn.’

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

07 december 2023

Nova Tech Lycurgus Sliedrecht Sport BESTEL TICKETS