Abiant Lycurgus neemt 1-0 voorsprong in play-off finale tegen Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

Een mooi begin voor Abiant Lycurgus in de jacht naar titelprolongatie. Zondagmiddag werd in de eerste play-off finale Seesing Personeel Orion in het Alfa-college Sportcentrum met 3-1 verslagen (25-21, 16-25, 25-20 en 27-25). Aanstaande zaterdag is in Doetinchem de tweede finale in de best-of-five reeks.

Het publiek liet het gek genoeg afweten. Slechts vierhonderd fans waren getuige van de achtste confrontatie tussen Abiant Lycurgus en Orion dit seizoen. De supporters die er wel waren zorgden voor veel sfeer en dat was mooi om te merken. In de eerste set ging Abiant Lycurgus weifelend van start. Orion nam een 6-2 voorsprong, maar gaandeweg werd de nadelige marge weggewerkt. Dat gebeurde door Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté. Een ace van Sabaté betekende een 11-10 voorsprong. Daarna ging het gelijk op tot 18-18. Vervolgens waren het een tactische bal van Van Gestel een netfout en een score van Kooistra die voor de beslissende marge zorgden; 21-18. Twee knallen van Lapkov deden de rest, waarna een killblock van De Vries setwinst betekende; 25-21.

De tweede set was er eentje om snel te vergeten. Het spel was onrustig en er werden teveel eigen fouten gemaakt. Vanaf het begin liep de thuisploeg achter de feiten aan en via 8-12, 14-20 was sprake van een kansloos verlies in deze set. Joris Marcelis blokte namens Orion het setpoint tegen de grond; 16-25. Een oorwassing derhalve, maar het herstel volgde snel. Een 4-0 voorsprong via onder meer Kooistra en Borst vormde de inleiding op het beeld van de set. Een score van Lapkov betekende een maximale voorsprong van zeven punten; 12-5. De gasten kwamen nog wel een paar punten dichterbij, maar er was altijd sprake van controle over de wedstrijd bij Abiant Lycurgus. Kooistra via een blok en Marcelis die uit sloeg zorgde voor een 2-1 voorsprong in sets.

Een 7-3 voorsprong aan het begin van set 4 duidde erop dat het een gemakkelijke 3-1 zege zou worden. Het werd toch nog spannend, omdat een 12-7 voorsprong niet aan Abiant Lycurgus besteed was. Het verschil verdween als sneeuw voor de zon. Vanaf 13-13 was het weer een echte wedstrijd. Geen spektakelstuk, omdat daarvoor het niveau niet goed genoeg was en er teveel dingen fout gingen. Gelukkig bleef Abiant Lycurgus steeds aan de goede kant van de score, maar spannend was het wel. Sterker nog. De gasten kregen een setpoint op 23-24, maar die werd ongedaan gemaakt. Een blok van Sabaté betekende het eerste matchpoint. Die werd teniet gedaan door een fout serve van Lapkov. Een succesvol blok leidde het tweede matchpoint in. Toen Dik Heusinkveld de bal over het blok sloeg was de eerste zege in de finale een feit.

Aanvoerder Kooistra was als altijd duidelijk. ‘Niet eens met goed spel, maar wel een belangrijke overwinning hier thuis. In de tweede set laten we ons teveel afleiden door externe factoren, waardoor we onszelf een beetje uit de wedstrijd spelen. Daar komen we goed van terug. De derde en vierde set is gewoon weer goed gecontroleerd ondanks dat het nog een beetje spannend wordt aan het eind. Feit is zeker dat het lastig blijft tegen Orion. ‘

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD