Abiant Lycurgus met thuisvoordeel naar finale tegen Orion

Geschreven door: Theo Sikkema

Dankzij een 3-1 thuisoverwinning op SV Land Taurus heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond het thuisvoordeel in de finale om het landskampioenschap bemachtigd. Het werd 3-1 in het Alfa-college Sportcentrum tegen de formatie uit Houten via de setstanden 20-25, 25-19, 25-22 en 25-17. Achterhoek Orion is voor het vierde jaar op rij de tegenstander in de finale.

Orion verloor weliswaar thuis met 3-2 van Draisma Dynamo, maar dat ene puntje was voldoende om de ploeg uit Apeldoorn net voor te blijven. De eerste wedstrijd wordt zondagmiddag 21 april om 16:oo uur gespeeld in MartiniPlaza. De voorverkoop begint maandag.

‘Thuisvoordeel is heel cruciaal denk ik, zowel voor onszelf als voor ons thuispubliek. Er staan een paar fantastische affiches op het programma. De twee beste ploegen van Nederland staan in de finale. Dat belooft wel spektakel denk ik de komende weken’, stelde coach Arjan Taaij vast. Aanvoerder Wytze Kooistra sloot zich daarbij aan. ‘Thuisvoordeel is belangrijk in deze fase. Je weet nooit hoelang de serie gaat duren en als je dan een keer extra thuis kunt spelen kan dat net het verschil maken. Het wordt spannend, want Orion heeft het gewoon goed voor elkaar tegen ons dit seizoen. We zijn eerste geworden in de reguliere competitie en kampioenspoule, maar er zal hard gevochten worden. We staan op een goed punt qua schwung en qua spel. Dat was een paar weken terug wel minder. We zijn als team echt weer gegroeid.’

Het was voor 350 toeschouwers zeker geen gemakkelijke wedstrijd in het begin. De gasten deden het niet schriftelijk af en gaven alles. Het zorgde ervoor dat Abiant Lycurgus in de eerste set achter de feiten aanliep en nooit kansen kreeg om de set te winnen. Het werd 17-19, maar vervolgens bracht een servefout de marge weer op drie. Waarna Taurus de set vrij eenvoudig binnen kon halen.

Vervolgens kwam er onder aanvoering van Wytze Kooistra en Auke van de Kamp steeds meer tekening in de strijd. De tweede set verliep tegenovergesteld. Abiant Lycurgus nam snel een voorsprong van zes punten, 13-7. Taurus bleef overigens prima verdedigen en zorgde voor menig boeiende rally. Dylan Boerefijn kon aanvallend regelmatig uithalen, maar zijn power doofde langzaam uit. Dennis Borst zette met 24-17 zeven setpoints op het scorebord. De tweede werd via een servefout van Boerefijn verzilverd. Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held maakten de basis compleet. Hossein Ghanbari kwam halverwege de derde set De Vries vervangen. En Sam Gortzak verving Held af en toe op de spelverdeling.

In de derde set ging het weer lang gelijk op. Het werd zelfs 8-11. Dat werd snel omgedraaid in een 15-14 voorsprong. Cruciaal was de fase vanaf 20-20 in de derde set. Van de Kamp maakte drie punten op rij en dat bleek precies de marge die nodig was om op een 2-1 voorsprong te komen. Kooistra maakte het op het tweede setpoint af. In de vierde set liep het vervolgens als een trein. Via 8-3 werd het 17-11 en bij 24-17 stonden meer dan een handvol matchpoint op het scorebord. Borst had aan het eerste genoeg om de wedstrijd te beslissen en het thuisvoordeel binnen te halen.

 

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus