Abiant Lycurgus maakt favorietenrol niet waar en verliest bekerfinale

Geschreven door: Theo Sikkema

Het is Abiant Lycurgus zondagmiddag helaas niet gelukt om voor de tweede keer in de clubhistorie de nationale beker te winnen. In Hoogeveen was SV Land Taurus uit Houten met 3-2 te sterk; 25-19, 24-26, 23-25, 25-13 en 13-15. Het was te wisselvallig wat de landskampioen liet zien en op de beslissende momenten ontbrak de overtuiging.

Aan de fans lag het in ieder geval niet. De #bluearmy was nadrukkelijk aanwezig. Enige honderden fans steunden de ploeg in het Activum, maar dat hielp niet. In de vijfde set werd een 7-4 en 8-6 voorsprong uit handen gegeven. Tot 12-12 stond Abiant Lycurgus steeds voor, maar daarna zette Taurus nog één keer aan en toen Wytze Kooistra een bal uit blokkeerde was het over en uit. Teleurstelling bij Abiant Lycurgus en grote vreugde bij de tegenstander, die het gelukt was om de favoriet pootje te lichten.

En dan te bedenken dat de start overdonderend was. Met naast Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Dennis Borst, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson in de ploeg stond het in no-time 11-3 voor Abiant Lycurgus. Taurus snoepte er nog wel een paar punten vanaf, maar het een middenaanval van Lapkov zorgde ervoor dat het derde setpoint benut werd. Niks aan de hand zou je zeggen. Alles verliep volgens plan, maar dat duurde niet lang meer. In de tweede en derde set kreeg de ploeg van coach Arjan Taaij grote problemen met de nummer vier van de Eredivisie.

Van Taurus is bekend dat ze met veel energie spelen. Ieder punt wordt met veel gejuich gevierd en zo kwamen ze in de wedstrijd. Abiant Lycurgus liet zich ook afleiden door arbitrale beslissingen en door deze feiten brokkelde het zelfvertrouwen af. De focus kwam elders te liggen. Arjan Taaij hierover. ‘Zij hebben drie sets lang heel veel energie in hun spel gestopt. Wij konden weinig servedruk genereren en kregen blokkerend weinig grip, waardoor we weinig echte breekpunt kansen hebben. De kansen die we hebben gaan we te simpel aan. We moeten met meer overtuiging de situaties aangaan. Dat is het verhaal van de wedstrijd. Complimenten aan Taurus. Ook al stonden ze onder druk ze zijn blijven spelen.’

In de derde set werkte Abiant Lycurgus een 22-17 achterstand weg met prima scores van Borst, Kooistra, Lapkov en Frits van Gestel. Hij was in het veld gekomen voor Van Schie. Van Gestel kende een goede invalbeurt. Het werd 22-22, maar een servefout en een blok dat uit ging werd het 22-24. Van Gestel tikte nog één setpoint weg, maar bij het tweede was het raak. Een 2-1 achterstand in sets op dat moment. Een set later waren de rollen meer dan omgedraaid. Abiant Lycurgus domineerde. Het ging tot 11-11 gelijk op. Daarna werd een overtuigende sprint getrokken. Een blok van Van Gestel betekende 16-12 en een ace van Kooistra zorgde voor 23-13. Kooistra bleef aan het kanon en serveerde de set naar een einde.

Helaas lukte het niet om het overtuigende van set vier vast te houden. Sander Scheper die De Vries in de derde set was komen vervangen sloeg 7-4 binnen. Dat zou genoeg moeten zijn, maar het was anders. Tot 11-10, score Kooistra leek het de goede kant op te gaan, maar de dekselse Hans van Westrienen bracht de roodzwarten weer langszij. Dat luidde het begin van het einde in. Een dikke tegenvaller vond ook aanvoerder Kooistra. ‘Dit in niet wat we verwacht hadden. De eerste set was goed. Daarna zakte het toch een beetje in. Dan heeft een team als Taurus ook wel kansen als gevaarlijke outsider. Ze hebben ervaren spelers en die kunnen ook echt wel wat laten zien.’

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

08 oktober 2022

20:00

Sliedrecht Sport Samen Lycurgus

15 oktober 2022

Samen Lycurgus Active Living Orion BESTEL TICKETS