Abiant Lycurgus legt het af in Champions League tegen Posojilinica

Geschreven door: Theo Sikkema

In de eerste voorronde van de Champions League is Abiant Lycurgus donderdagavond begonnen met een 3-1 nederlaag tegen de Oostenrijkse kampioen SK Posojilnica Aich/Dob. De setstanden in MartiniPlaza waren 24-26, 22-25, 25-23 en 18-25. De return is komende woensdagavond om 20.25 uur in Klagenfurt. Abiant Lycurgus moet dan met 3-0 of 3-1 winnen om een Golden Set af te dwingen.

Het verhaal van de wedstrijd was uiteindelijk dat de ploeg van coach Arjan Taaij niet bij machte bleek om de serverende druk van de gasten onder controle te krijgen. Matej Mihajlovic, Matej Kok en Maximilian Landfahrer serveerden om het leven en onophoudelijk goed. De gasten tekenden over vier sets voor maar liefst dertien aces. Dat is extreem veel. Mede daardoor had de thuisploeg voor 1.000 toeschouwers in de beslissende fases nooit controle over de wedstrijd. Zowel in de eerste als tweede set ging het boven de twintig punten mis. In de eerste set kwam er wel een setpoint op het bord bij 24-23, maar dit punt kon helaas niet verzilverd worden. Wytze Kooistra sloeg een bal uit en Kok produceerde op setpoint een ace; 24-26.

In de tweede set gebeurde feitelijk hetzelfde. Het ging tot 22-22 gelijk, maar vervolgens sloegen de gasten keihard toe. Deze keer was het Mihajovic die aan het kanon stond. De Sloveen sloeg eerst een punt binnen en met een ace ging ook deze set naar Posojilnica; 22-25. Alle goede dingen die Abiant Lycurgus zeker wel liet zien ten spijt. Op de momenten dat het erop aan kwam was de servedruk van de gasten te overheersend.

‘Het is denk ik een gemiste kans. We hadden deze wedstrijd niet hoeven verliezen, maar we hadden te veel problemen met hun service en onze eigen side-out. Passend konden we het onvoldoende op orde krijgen. Aan het einde van de eerste twee sets maakten we daarin teveel fouten. Het is uiteraard een compliment voor Posojilnica. Zij waren op de beslissende momenten beter. Teleurstellend, maar we kunnen echt beter dan we vandaag hebben laten zien,’ aldus Taaij na afloop.

Toch herpakte de landskampioen zich in de derde set. Vanaf 16-15 werd een gaatje geslagen richting 22-18. Via goede scores van onder andere Hossein Ghanbari en Dennis Borst. Toch werd het nog weer spannend. De gasten kwamen terug tot 23-23. Daarna was het Kooistra die met zijn tiende punt in de derde set voor setpoint zorgde en via een technische fout bij de tegenstander rolde set drie met 25-23 naar de thuisploeg.

Iedereen ging er nog eens even goed voor zitten, want misschien kwam er wel een vijfde set. Vanaf het begin was het in set vier achter de feiten aanlopen. Via een subtiel blokje van Frits van Gestel aan het net werd het 9-10. Kleiner zou de achterstand niet worden. Via een aantal eigen fouten en een dubieuze bal die volgens velen aan de verkeerde kant van de antenne langs ging, de lijnrechter vlagde hiervoor, stond het in no-time 11-17. Daarmee was het over en uit qua kansen op een mogelijke vijfde set. De gasten speelden te goed om dat nog aan te laten branden. De eigen serve was getuige vele servefouten onder de maat. Dat bleek ook een aantal keren in de slotfase van de vierde set. Een servefout betekende het eerste matchpoint en omdat Erik van der Schaaf een aanval daarna uitsloeg was het ook direct raak; 18-25.

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD