Abiant Lycurgus laat vierde titel op rij uit handen glippen

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus kreeg zondagmiddag vijf kampioenschapspunten tegen Achterhoek Orion, maar verspeelde ze allemaal in de derde set. De beslissende finale verloor Abiant Lycurgus in MartiniPlaza voor 3800 toeschouwers uiteindelijk met 3-2. De setstanden waren 25-21, 25-22, 32-34, 23-25 en 14-16. 

Geen passend afscheid voor Wytze Kooistra, Auke van de Kamp en Chris Voth derhalve. Het had wel gekund en misschien ook wel gemoeten. Cruciaal was een uitgegeven serve van Frits van Gestel in de derde set bij 25-24. Het tweede kampioenschapspunt was een feit en Van Gestel leek het met een ace te verzilveren. De spelers en staf begonnen al te juichen, maar scheidsrechter Koos Nederhoed gaf de bal op advies van de lijnrechter uit. Beelden lieten achteraf zien dat de serve duidelijk in was. Daarna bleek het moeilijk om de mentale focus weer honderd procent scherp te krijgen.

Abiant Lycurgus overigens nog voldoende kansen om de titel alsnog binnen te slepen, maar uiteindelijk ontbrak net de absolute overtuiging in het tweede deel van de wedstrijd. Wat in het eerste deel van de wedstrijd wel aanwezig was.

In de eerste set zat Abiant Lycurgus er vanaf het begin scherp op. Van zenuwen was geen sprake en vol passie trok de bluearmy ten strijde. Het ging tot 8-8 gelijk op. Daarna werd het beslissende gaatje geslagen. Via Wytze Kooistra, Hossein Ghanbari en een ace van Dennis Borst. Dit verschil bleek voldoende om de set vervolgens te controleren. Auke van de Kamp speelde opvallend sterk en trok met een paar overtuigende pipes de aandacht. Een bekeken balletje via het blok van Frits van Gestel betekende 23-19. Een driemeter van Van de Kamp bracht het eerste setpoint en een uitgeslagen aanval van Joris Marcelis de eerste setwinst; 25-21.

In set twee liep het aanvankelijk wat stroever, maar vanaf een 13-11 achterstand kantelde het spelbeeld. Zes punten op rij zorgden voor een 17-13 voorsprong. Op 20-16 kreeg Van de Kamp een touché mee, wat er geen was; 21-16 derhalve. Dat was ruim voldoende om in een sfeervol MartiniPlaza ook set twee eruit te slepen. Van de Kamp maakte het met een fraai diagonaal geslagen aanval in het open veld overtuigend af; 25-22.

In de vierde en vijfde set liep Abiant Lycurgus steeds een beetje achter de feiten aan. Achterhoek Orion ging beter spelen en voelde blijkbaar dat er wat te halen viel. De ploeg van coach Arjan Taaij zakte iets terug en kon het niet meer keren. Tot 16-16 liep het in de pas. Vervolgens stond Achterhoek Orion steeds met één of twee puntjes verschil aan de goede kant van de score. Het werd nog 23-23, maar via een score van Marcelis en een uitgeslagen aanval van Van de Kamp was setverlies een feit; 23-25.

Bij een 11-8 achterstand in de vijfde set knokte Abiant Lycurgus zich nog terug naar 13-13, maar daarna was het over. Van de Kamp sloeg op matchpoint de aanval net niet binnen. De rebound was voor Marcelis en die maakte korte metten. Daarmee was de droom van Van de Kamp, Voth en Kooistra om afscheid te nemen met een titel aan gruzelementen.

Zo eindigden vier van de vijf finales in vijf sets en dat zegt alles over de intensiteit van deze finalereeks. In de laatste finale eindigden de laatste twee sets met een verschil van twee punten. Het had derhalve ook zomaar andersom kunnen zijn. Feit is dat Abiant Lycurgus teveel moeite had om de scores op de cruciale momenten te maken. Achterhoek Orion was daar effectiever in en mogelijk was dat gegeven wel bepalend voor het niet over de streep trekken van het vierde kampioenschap op rij.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Een antwoord op “Abiant Lycurgus laat vierde titel op rij uit handen glippen”

  1. Loek Hagendoorn

    Jammerlijk dat de lijnrechters en de scheidsrechter een ingeslagen bal van lycurgus op matchpoint uit geeft. Bal was echt ruim binnen de lijnen en dat had betekent dat lycurgus de wedstrijd gewonnen had. Helaas niet de eerste keer in deze finale reeks.

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD