Abiant Lycurgus laat Unicaja Almería ontsnappen

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

Vanuit kansloos geachte positie terugkomen. Na de 3-0 nederlaag in de eerste wedstrijd flikte Abiant Lycurgus het bijna. Maar na een 2-0 voorsprong in sets lieten de Groningers Unicaja Almeria met de streep in zicht toch nog ontsnappen: 2-3 na 25-21, 27-25, 23-25, 23-25 en 12-15.
Abiant Lycurgus redde het dus toch niet, maar toonde in het goed bezette Alfa-college Sportcentrum over veel veerkracht te beschikken. Na de kansloze nederlaag van een week eerder, zat de spelersgroep afgelopen zaterdag bij elkaar voor een welbekende praatsessie. Om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en vol goede moed te beginnen aan de returnwedstrijd. Achteraf kan worden geconcludeerd dat dat wel heeft geholpen. De Stad-Groningers straalden vooral in de aanvangsfase een grote vastberadenheid uit en speelden scherp. Samen met de uitgestippelde tactiek leverde dat direct resultaat op. Lycurgus serveerde zo lastig dat de Spaanse passers flink onder druk kwamen. Vooral de voor de geblesseerde Delgado spelende Ferrara wist soms niet hoe hij het had en grossierde in hele en halve passfouten. Daarnaast functioneerde de blokkering en de aanval bij Lycurgus aanmerkelijk beter dan een week eerder. Daarom waren ze de eerste twee sets de bovenliggende partij en zo leek waarachtig een verrassing in de lucht te hangen.

Bij aanvang van de derde set nam de Spaanse coach Axel Mondi zijn maatregelen en draaide zijn ploeg drie rotaties door. Het bezorgde de thuisploeg direct de nodige problemen en liep daardoor een groot deel van de set achter de feiten aan. Toch kreeg Lycurgus ook zijn kansen. En dat geldt ook voor de vierde set. Wanneer Lycurgus er in slaagde met de service druk te zetten op de passers van Almeria, dan hadden de Spanjaarden direct problemen om de juiste aanvalspatronen te spelen. Vooral Ferrara en libero Llabres hadden het moeilijk. Hun passing werd dan onzuiver en spelverdeler Viciana kon vervolgens zijn aanvallers een stuk minder goed bedienen. Het was in feite de sleutel voor Lycurgus om de Spaanse ploeg er onder te houden. Het gebeurde uiteindelijk net te weinig. Zo lieten ze zowel in de derde als in de vierde set teveel kansen liggen, waardoor de Spaanse ploeg twee keer nipt de setwinst pakte. Vooral in de vierde doorgang had Lycurgus mogelijkheden om de golden set er uit te slepen.

Uiteindelijk draaide het uit op een barrage waarin Lycurgus voortvarend begon met een 3-0 voorsprong. Maar evenals eerder in de wedstrijd vergaten ze door te drukken en kwamen de gasten bij 4-5 weer langszij. Daarna ontspon zich een razend spannende eindfase die wel een heel curieus verloop kende. Bij het begin van de set had de Spaanse coach namelijk al een fout gemaakt in zijn opstelling door de positie van passerloper Ferrara en spelverdeler Viciana om te draaien. Bij het eerste punt werd dan ook prompt voor opstellingsfout gefloten. De spelers van Almeria waren vervolgens even de kluts kwijt en even verderop in de set leidde dat tot een reeks van opstellingsfouten. Maar ondanks herhaald reclameren van coach Ronald Zoodsma reageerde het arbitrale duo na de eerste geconstateerde fout niet meer. Uiteindelijk bleek uit de analyse na afloop dat Almeria inderdaad ten minste vier duidelijke opstellingsfouten had gemaakt, waarbij spelers zelfs enkele meters verkeerd stonden. Dat werd ook bevestigd door het CEV jurylid Jan Koehorst. Maar omdat de arbitrage niet ingreep tijdens de wedstrijd kon Koehorst niets meer corrigeren.

Neemt niet weg dat Abiant Lycurgus ook in de vijfde set nog kansen op de winst had. Bij de stand 12-11 verzuimden de Groningers tot twee keer toe een kansrijke rallybal af te maken en het verschil naar twee punten te tillen. Het had in die fase vrijwel zeker de opstap naar een golden set betekend. In plaats daarvan werd het 12-13, waarna de diagonaal Iban Perez vanaf de achterlijn twee fantastische services produceerde, waarmee hij het lot van Lycurgus bezegelde.

Voor één van de uitblinkers Jake Wiens was de teleurstelling natuurlijk groot, maar de Amerikaan was toch blij met het goede spel van zijn ploeg:”We wilden deze wedstrijd absoluut goed spelen. Gelukkig was het hele team goed, je kunt er niet één speler specifiek uit halen. We waren er zo dicht bij en dan is het jammer dat het niet lukt. Bovendien was het publiek geweldig vanavond”.

Ook trainer-coach Ronald Zoodsma was erg te spreken over de prestatie van zijn team al had hij na afloop vooral de pest in over de arbitrale dwaling in de vijfde set:”Ik heb diverse keren bij de tweede scheidrechter aangegeven dat ze fout stonden bij Almeria, maar pas nu na afloop geeft hij toe dat we gelijk hadden. We hadden nu gewoon de golden set moeten spelen. Natuurlijk voelen we ons genaaid. Maar ik moet mijn ploeg een groot compliment geven, dat ze in een week tijd zich zo kunnen revancheren. Vandaag waren wij de bovenliggende partij, daarom is het zuur dat we niet wonnen. Maar Almeria is een hele goede ploeg en was vorige week echt veel beter dan wij”.

Reacties op dit artikel: