Abiant Lycurgus laat Orion in topper met 3-0 kansloos

Geschreven door: Theo Sikkema

Zonder enkele moeite heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond de topper in de Eredivisie tegen Seesing Personeel Orion gewonnen. De ploeg van coach Arjan Taaij behaalde een afgetekende 3-0 zege op de ploeg uit Doetinchem. Met setstanden van 25-14, 25-20 en 25-15 waren de Groningers de duidelijke winnaar.

Abiant Lycurgus speelde een wedstrijd waarin het oppermachtig bleek in de verdediging en was het erg accuraat aan het net. Een goede generale voor de wedstrijd tegen SWD Powervolleys Düren aankomende donderdag. Absolute uitblinker was Wytze Kooistra die weer eens op zijn vertrouwde positie diagonaal mocht spelen.

In de eerste set speelde Abiant Lycurgus een bijna foutloze set. Al snel merkte coach Redbad Strikwerda van Orion dat zijn ploeg niet scherp aan de wedstrijd begon, en gebruikte al vroeg in de set een van zijn time-outs. Dit mocht de Doetinchemmers echter niet helpen, want Abiant Lycurgus was op stoom. Met onder meer een prachtige doortikbal van Carlos Mora Sabaté, een prachtige pipe aanval van Stijn van Schie en Kooistra die de ene na de andere bal keihard in mepte, werd de setstand uiteindelijk 25-14.

De tweede set verliep wat stugger voor de ploeg van Taaij. Het duurde vrij lang voordat de Groningers op voorsprong konden komen. Waarbij Orion er alles aan deed om het Abiant Lycurgus lastig te maken. Tekenend daarvoor was de sprong over de boarding van libero Rob Jorna, die daardoor een punt binnenhaalde voor zijn ploeg.  Uit eindelijk groeide de achterstand tot maar liefst vijf punten bij een score van 9 tegen 14. De koploper knokte zich terug in de set waarbij er een bal van de andere kant van het veld werd gehaald door Sabaté, die uit deze onmogelijk positie ook nog een een perfecte set-up gaf aan Kooistra. De set werd uiteindelijk beslist door een snoeiharde smash van Frits van Gestel waarmee de score eindigde in 25-20.

In de derde set had Seesing Personeel de hoop op een goed resultaat laten varen. Geen moment heeft de ploeg het Abiant Lycurgus lastig kunnen maken. Door agressief te spelen aan het net kwam de ploeg makkelijk de set door. Uiteindelijk was het de Vries, die de 25-15 op het scorebord bracht en daarmee de klinkende 3-0 zege definitief over de streep trok.

Coach  Taaij had niet verwacht dat deze overwinning zo makkelijk binnen gehaald zou worden. ‘We lopen op onze laatste benen. Een groot compliment aan de ploeg, die vooral deze wedstrijd verdedigend erg sterk stond te spelen’. Volgens aanvoerder Kooistra kwam deze topper tegen Seesing Personeel Orion op een mooi moment. ‘Op deze manier moeten we spelen en dan zorgen dat we in een flow komen. Dat doen we door te vechten voor iedere bal. Als we zo spelen als vandaag maken we tegen Düren een kans.’

De wedstrijd tegen Düren is komende donderdagavond de laatste wedstrijd van het jaar 2017. De return in de zestiende finale van de Europese CEV-Cup begint om 20.00 uur in MartiniPlaza.