Abiant Lycurgus laat matchpoint liggen en verliest met 3-2 in vol MartiniPlaza

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus had de derde landstitel op rij voor het grijpen zondagmiddag, maar verloor na een 2-1 voorsprong in sets met 3-2 (25-19, 21-25, 25-20, 21-25 en 6-15) van Seesing Personeel Orion. Voor 3.000 toeschouwers liet Abiant Lycurgus een dikke kans liggen om het in een prachtige ambiance af te maken, maar slaagde daar niet in. Wedstrijd 4 is komende zaterdag in Doetinchem aanvang 15.30 uur. Een eventuele beslissende vijfde wedstrijd is een dag later in Groningen.

Keihard was er de afgelopen periode gewerkt om MartiniPlaza zo vol mogelijk te krijgen. Dat was gelukt, waardoor de voorwaarden om een kampioensfeestje te gaan vieren optimaal aanwezig waren. Maar dat bleek onvoldoende. Orion speelde voor de allerlaatste kans en realiseerde zich bij een 2-1 achterstand in sets dat het nu niet meer uitmaakte. Hun servedruk was hoog en aanvallend kwam de thuisploeg steeds minder goed uit de verf. Aanvoerder Wytze Kooistra had, mede vanwege rugklachten, zijn dag niet waardoor het meer op andere aanvallers aankwam dan normaal. Dat was één van de factoren van de nederlaag.

Vanaf de bank probeerde coach Arjan Taaij het met wissels. Auke van de Kamp en Stijn van Schie kwamen erin, maar er kwam geen winnende combinatie in het veld te staan. Blijkbaar ging het allemaal veel te mooi. De eerste set rolde vrij snel in de goede richting. Naast Kooistra was de basis een vertrouwde. Trifon Lapkov, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté sloegen er naar hartenlust op los. Gedurende de hele set was sprake van een voorsprong van een aantal punten. Een killblock van Lapkov betekende 21-18 plus een servefout bij de gasten en het stond 22-18. Twee punten van Lapkov, waaronder een ace betekende setpoint. Een killblock van De Vries zorgde voor veel vreugde in de hal; 25-19.

Vervolgens leek Abiant Lycurgus met zeven mijlslaarzen op de titel af te stevenen, maar vanaf 15-10 stokte het spel. Het werd nog wel 18-15 voor De Vries, maar daarna kreeg de thuisploeg vijf punten op rij tegen. Van Gestel deed nog wat tegen, maar verder dan 19-20 kwam het niet. Twee servefouten van Sabaté en de tegenvallend spelende Kooistra betekende setverlies; 21-25.  In de derde set waren de rollen weer omgedraaid. Abiant Lycurgus had de regie en zette Orion vrij snel op een behoorlijke achterstand. Een punt van Kooistra luidde een maximale voorsprong van acht punten in; 23-15. Er waren wel vier setpoints nodig om een 2-1 voorsprong te nemen. Een servefout van Twan Wiltenburg bracht de derde set naar de thuisploeg.

Vanaf de vierde set was het een kwestie van achter de feiten aanlopen. 1-4 werd 4-8 en daarmee was de toon gezet. Orion ging er meer en meer in geloven en had servedruk. Iets wat Abiant Lycurgus veel minder had. Toch werd het na een 15-12 achterstand nog 17-17 na een 14-11 achterstand, maar het was van korte duur. In no-time had de ploeg van coach Redbad Strikwerda weer een marge van drie punten; 18-21. Een geblokte aanval van Borst en ook eentje van Stijn van Schie bracht de stand op setpoint; 21-24. Pim Kamps maakte het vervolgens bij de eerste de beste gelegenheid af.

Gevolg was een beslissende vijfde set. Daarin ging alles mis wat er mis kon gaan. Het ging tot 2-2 gelijk op, waarna Orion op de serve van Wiltenburg naar 9-2 weg kon lopen. Daarmee was wel duidelijk dat het kampioensfeest helaas nog minimaal een week uitgesteld moest worden. Het was ondermaats wat er na de eerste anderhalve set op de vloer van MartiniPlaza gelegd werd.

 

 

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD