Abiant Lycurgus revancheert zich, maar Champions League avontuur ten einde

Geschreven door: Theo Sikkema

Het Champions League avontuur is voorbij voor Abiant Lycurgus. In België verloor de ploeg van coach Arjan Taaij zondagmiddag met 3-0 via de setstanden 25-23, 31-29 en 25-21 van Noliko Maaseik. Er had met 3-0 of 3-1 gewonnen moeten worden om, na de 3-0 nederlaag afgelopen woensdag in MartiniPlaza, een Golden Set af te dwingen.

Abiant Lycurgus speelt nu verder in de CEV Cup en treft daar begin januari de winnaar van Levski Ball Sofia uit Bulgarije tegen Jedinstvo Bemax Bijelo Polje uit Montenegro. Te beginnen met een uitwedstrijd. Het is voor het eerst in de historie van de club dat Europees overwinterd wordt.

” Overall hebben we verloren, maar wel als klasbakken,” dat was de eerste reactie van coach Arjan Taaij. Om te vervolgen: ” Vanaf halverwege de eerste set tot halverwege set drie hebben we uitstekend gespeeld. Aanvallend scoorden we rond de 65/70 procent en hadden een lage foutenlast. Alleen was Maaseik nog beter. We mogen gewoon heel tevreden zijn. Tuurlijk kunnen dingen beter, maar het nivo was gewoon goed. We hebben ons gerevancheerd voor de eerste twee sets afgelopen woensdag. Kijk we hebben het wel over bijna plaatsing voor de poulefase van de Champions League. We gaan nu voor het eerst overwinteren in Europa. De ontwikkeling blijft zich doorzetten en dat is voor de hele organisatie een compliment.”

De kansen waren zondagmiddag royaal aanwezig om meer dan weer een 3-0 nederlaag te incasseren. In de tweede set werden vijf setpoints niet benut en sloeg Maaseik bij de tweede gelegenheid genadeloos toe. En in de eerste set, die bijna een half uur duurde gaven de spelers vanaf de servicelijn niet thuis. Boven de twintig punten werd vier keer verkeerd geserveerd. Taaij hierover: “Ik was ontevreden over het fout serveren. We dienen het spel inclusief foutenlast beter te leren lezen. We bleven het maar op de libero proberen, terwijl we afgesproken hadden om dit niet te doen en minder risico’s te nemen.” Maaseik is veel te goed om dergelijke eigen fouten niet af te straffen. Bij 22-21 dankzij een punt van Wytze Kooistra waren alle kansen aanwezig om de eerste set te pakken, maar het lukte niet.

In de tweede set rechte de ploeg in de cruciale fase nogmaals de rug. Een 1-1 tussenstand in sets zou de hoop op een beslissing middels een Golden Set levend houden. Bryan Fraser was inmiddels in de ploeg gekomen om Mikelis Berzins te vervangen en de Canadees bezorgde zijn team het eerste setpoint bij 24-23. Het lukte vijf keer niet om de trekker over te halen. Waarbij Nick Olson na het door Kooistra binnengehaalde derde setpoint bij 26-25 wederom foutief serveerde. Bij een 29-28 achterstand haalde Kooistra de serve nog één keer terug, maar daarna vond met name Kamil Rychlicki van Maaseik het welletjes.  Taaij relativeert deze fase: “We stonden wel steeds een punt voor in de slotfase, maar we kregen geen enkele kans om in die fase zelf aan te vallen. Dat gebeurde wel vijf keer, maar echte kansen kregen we dus niet.”

Naast Kooistra, Olson en Berzins begonnen Auke Van de Kamp, Dennis Borst, Matt West en Just Dronkers ook in de basis. Ze zullen nog wel een keer terugdenken aan de slotfase van de tweede set in het Lotto Dome. In de derde set was het over. Het ging tot 9-9 gelijkop. Ondertussen waren Stijn van Schie en Sander Scheper Kooistra en Olson komen vervangen. Het werd snel 18-12 en ondanks een aantal prima punten af en toe van Fraser, Borst en Van Schie was de achterstand te groot om de spreekwoordelijke eer nog te redden.

De realiteit is dat komende week twee keer tegen SV Land Tourus gespeeld wordt. Beide keren in Houten. Op woensdagavond voor de competitie en zaterdagavond 26 november staat de bekerwedstrijd geprogrammeerd.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie