Abiant Lycurgus laat kans op 2-0 liggen en verliest met 3-2 in Doetinchem

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft de tweede finale in de best-of-five serie tegen Achterhoek Orion met 3-2 verloren. Het staat nu 1-1 en aanstaande woensdagavond is om 19.30 uur de derde finale in MartiniPlaza. De setstanden in Doetinchem waren in een spannend duel 25-20, 23-25, 22-25, 25-21 en 15-12.

‘Teveel eigen fouten’, luidde de heldere¬†conclusie van Dennis Borst na afloop. ‘Het komt aan op de kleine momenten, de details waarop we het moeten doen en daar verlies je het vandaag op.’ ‘Uiteindelijk hebben we aanvallend te weinig gebracht. Zeker in de laatste twee sets was het niet goed genoeg meer.’ vulde coach Arjan Taaij erop aan.

In de eerste set ontbrak het aan de absolute scherpte. Een snel opgelopen achterstand kon niet worden weggewerkt. Via onder andere een netfout en een stopfout kon Orion weglopen naar een 9-5 voorsprong. Dat gaatje bleek beslissend. Auke van de Kamp en Wytze Kooistra kwamen af en toe scorend goed door, maar daarmee kon de achterstand niet verkleind worden. Blokkerend was het nog een beetje zoeken. Een servefout van Sam Gortzak bij een 24-20 achterstand betekende het einde van de eerste set. Gortzak was er in de slotfase ingekomen voor Stijn Held. De basis bestond verder uit Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst en Erik van der Schaaf.

De tweede set was bijna een kopie van de tweede set een week geleden tijdens de eerste finale. Langzaam kreeg Abiant Lycurgus meer controle over de wedstrijd in een set met een grillig scoreverloop. Na een 7-3 achterstand stond het korte tijd later 11-9 voor de landskampioen. Vervolgens kon Orion weglopen naar een 14-11 voorsprong. Daarna scoorde Abiant Lycurgus vijf punten op rij en dat luidde de ommekeer in. De marge van twee punten was op het eind voldoende om de set binnen te slepen. Van de Kamp sloeg de eerste setpoint nog uit, maar bij de tweede was het via een touché bal raak; 25-23.

De derde set kende een spannend verloop. Het ging tot 19-19 gelijk op. Daarna was het Wytze Kooistra die een hoofdrol voor zich opeiste in die fase. De afscheidnemende aanvoerder maakte drie punten op rij; 23-19 voor. Dat was voldoende voor setwinst waarbij het laatste punt op curieuze wijze tot stand kwam. Er was onduidelijkheid over een time-out. Maar de scheidsrechter liet het spel hervatten. Orion was aan serve, maar stond nog maar met vijf spelers in het veld. Dat mag niet, waardoor het punt voor Abiant Lycurgus was; 25-22.

Het lukte vervolgens niet om door te drukken. Orion bleef druk zetten onder leiding van de zeer sterk spelende Shalev Saada en dat zorgde ervoor dat Abiant Lycurgus moeite had om zelf voldoende te blijven scoren. Kansen kwamen er wel, maar de thuisploeg bleef in set vier de boventoon voeren. Toen Shaada 22-16 maakte was duidelijk dat er een vijfde set zou komen. Er werden nog twee setpoints weggewerkt, maar uiteindelijk betekende een servefout van Kooistra het verlies van de vierde set met 25-21.

De vijfde set begon uiterst ongelukkig met een ace van Pim Kamps via de netband. Dat zette feitelijk de toon van de set. Het werd een beetje achter de feiten aanlopen. Een 7-4 achterstand werd met een uiterste krachtsinspanning omgezet naar 8-8. Op dat moment maakte Orion twee punten op rij en was het weer jagen op de thuisploeg. Dat bleek teveel gevraagd. Via Kooistra en een blok van Gortzak werd het nog wel 13-12. Joris Marcelis zette twee matchpoints op het scorebord. Aan eentje hadden ze genoeg, omdat een bal onder het net niet goed verwerkt kon worden door Abiant Lycurgus.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

25 maart 2023

19:30

Simplex SSS Samen Lycurgus

29 maart 2023

Samen Lycurgus Sliedrecht Sport BESTEL TICKETS