Abiant Lycurgus krijgt kansen, maar verliest met 3-0 bij Düren

Geschreven door: Theo Sikkema

De winstkansen waren er zeker in de eerste set, maar Abiant Lycurgus verloor woensdagavond de eerste wedstrijd in de zestiende finale van de strijd om de CEV-Cup met 3-0 van SWD Powervolleys Düren. De setstanden waren 25-23, 25-18 en 25-19. De return is op donderdag 21 december om 20.00 uur in MartiniPlaza. Er moet dan met 3-0 of 3-1 gewonnen worden om een golden set af te dwingen.

Na afloop was de conclusie duidelijk. Niet iedereen had maximaal gepresteerd. ‘Iedereen moet thuisgeven in deze wedstrijden. Als een aantal er niet zijn heb je geen kans,’ aldus coach Arjan Taaij. Erik Mattson voegde eraan toe. ‘We waren er niet klaar voor om tegen een ploeg die er mentaal en fysiek wel klaar voor was te spelen.’ En aanvoerder Wytze Kooistra. ‘ Je moet met vier of vijf man in de flow komen en dat was onvoldoende het geval vandaag.’

Met Kooistra, Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Carlos Mora Sabaté en Mattson in de basis ontstonden in de eerste set grote kansen op setwinst. Een ace van Sabaté betekende 13-13. Daarna liepen de gasten weg naar 19-15, waarna Abiant Lycurgus de boel nog weer in gang wist te trekken. Een ace van Lapkov betekende 20-20 en even later was er een fraaie doortikbal van Sabaté; 22-23. Daarna kwam de kans om op setpoint te komen, maar de kansen werden verzuimd te benutten. Drie punten op rij werden niet gemaakt, waardoor Düren de set met 25-23 won.

In de tweede set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna waren de Groningers even een tijdje afwezig. Zes punten op rij gingen naar de tegenstander. Onder meer drie aanvallen werden geblokt en een stopfout kon er ook nog wel bij. Via een blok van Van de Kamp werd het nog 18-16, maar daarmee was de koek op. Blokkerend kon te weinig een vuist gemaakt worden. Vooral Romans Sauss maakte daar gebruik van om zijn aanvallen doeltreffend af te ronden. Bij een 22-17 achterstand kwam Frits van Gestel in het veld voor Van de Kamp. Het eerste setpoint werd nog weggewerkt, maar de verder prima serverende Sabaté maakte uitgerekend een servefout op 24-18. Hetgeen een 2-0 achterstand in sets betekende.

Het verschil in de laatste set was niet zo heel groot, maar het ontbrak aan de overtuiging. Dennis Borst kwam De Vries vervangen waardoor meer power aan het net ontstond. Lange tijd ging het gelijk op. Borst sloeg de 17-16 tegen de grond. Vervolgens werd het gaatje geslagen. Een blok ging uit, Van Schie sloeg een aanval uit, Sauss maakte een punt en de achterstand bedroeg 21-17. Lapkov haalde nog een puntje terug, maar de nederlaag kon niet meer voorkomen worden. De foutenlast was ook te hoog, 35 voor Abiant Lycurgus en 18 voor Düren. Dan is het lastig om een wedstrijd te winnen.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD