Abiant Lycurgus klopt koploper

Geschreven door: Chris Voth

Abiant Lycurgus heeft zaterdag met 3-1 gewonnen van koploper Draisma Dynamo. In het Alfa-college Sportcentrum waren de setstanden 24-26, 25-20, 25-20 en 25-15. Bij Lycurgus speelde de nieuwe spelverdeler TJ Sanders de hele wedstrijd mee.

Was het onderschatting aan de kant van Draisma Dynamo of bleek de koploper onder druk toch niet zo sterk te zijn? Feit is dat Abiant Lycurgus de Apeldoorners van meet af aan zonder ontzag tegemoet trad,en die houding betaalde zich uit.

Foto: Harry PinksterWeliswaar niet in de eerste set, want toen liet het team van Arjan Taaij nog teveel steken vallen in de passing en de blokkering. Dat leverde  een snelle 5-1 achterstand op. Reden voor onrust bleek dat niet, want sluipend kwam Abiant Lycurgus terug tot bij 11-11 de aansluiting werd gevonden. Daarna volgde een fase in de wedstrijd waarin de teams elkaar maar weinig ontliepen, soms twee of drie punten voorsprong pakten maar die ook net zo snel weer inleverden. Uiteindelijk waren een paar eigen fouten van Lycurgus doorslaggevend (24-26), maar anders dan door velen vooraf werd verwacht was het geen makkelijke winst voor Dynamo.

“Dynamo heeft de afgelopen drie wedstrijden wel gewonnen maar toch ook kwetsbare momenten laten zien”, zo analyseerde coach Arjan Taaij achteraf. En die kwetsbare momenten kwamen in de tweede set. Taaij liet zijn ‘starting seven’ van de eerste set (Parkinson, Dercksen, Sanders, Zoodsma, Mercado, Borst en Dronkers) ongewijzigd staan. De nieuwe spelverdeler TJ Sanders, die pas deze week zijn opwachting in Groningen maakte, wist niet alleen zijn middenspelers Zoodsma en Borst steeds beter te vinden, maar ook Chad Mercado op de diagonaal. Niet voor niets zei Mercado achteraf dat er meteen al een goede “connexion” was toen Sanders voor het eerst meetrainde.

Foto: Harry PinksterGroot waren de verschillen in deze tweede set niet, maar het initiatief lag wel steeds aan Groningse kant. Met de winst in deze set (25-20) leek de ban definitief gebroken. Onder aanvoering van Chad Mercado, die zeer geregeld knalhard doorkwam op de diagonaal, met mooie acties van Devon Parkinson (prima serie punten halverwege de derde set) en een steeds betere passing nam Abiant Lycurgus steeds meer afstand van Dynamo. Dat keek in de laatste set al vanaf 7-2 constant tegen een achterstand van vijf of meer punten aan. Passend had de ploeg van Mark Roper geen goed antwoord meer op de servicedruk van Lycurgus en ook in de onderlinge afstemming begon het steeds meer te haperen.Een prachtig killblock van Dennis Borst bracht het matchpoint. Dynamo stelde het einde van de set nog heel even uit maar met een foutservice van Stefan Taanman werd het pleit beslecht.

Abiant Lycurgus staat nu zesde in de eredivisie, met zes punten uit vier wedstrijden. Kootfin/Taurus is de verrassende koploper, Landstede Volleybal is tweede. Draisma Dynamo is door de nederlaag in Groningen gezakt naar de derde plaats.

Komende zaterdag (2 november) speelt Abiant Lycurgus uit tegen SSS Barneveld.

Audio: de reactie van coach Arjan Taaij: 2013-10-26 taaij

Beluister ook de reacties van TJ Sanders 2013-10-26 sanders en van Chad Mercado 2013-10-26 mercado

De foto’s van Harry Pinkster:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie