Abiant Lycurgus is uitgeschakeld in Europa na 3-1 thuisnederlaag

Geschreven door: Theo Sikkema

Gewogen en te licht bevonden dat is de conclusie voor Abiant Lycurgus na de 3-1 nederlaag in MartiniPlaza tegen Lindaren Volley Amriswil. De thuisploeg had met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een golden set af te dwingen. Via de setstanden 20-25, 15-25, 25-13 en 21-25 werd het verschil in niveau tot uitdrukking gebracht. Positief punt was de rentree van Auke van de Kamp na een jaar blessureleed.

Aan goede wil ontbrak het niet, maar de spelers van coach Arjan Taaij slaagden er geen moment in om lekker vrijuit te spelen en onbevangen te gaan voor de laatste kans. Er was in die zin niks te verliezen, maar het kwam er niet uit. Coach Taaij was na afloop dan ook glashelder. ‘Ik vind dat we onszelf ook echt niet hebben laten zien vandaag. We waren geen schim van wat we de laatste weken wel hebben  laten zien. We waren er niet klaar voor. Ik denk dat dat de realiteit van de uitslag van vandaag is.’

En dus schoot Abiant Lycurgus op alle fronten tekort. Van de gasten was al bekend dat ze de nodige servicekanonnen aan boord hadden. Daar bleek in de beginfase van de eerste set nog niet veel van maar Jovan Djokic, Thomas Zass en Joshua Howatson kregen de smaak vrij snel te pakken en ze richtten vooral in de tweede set de nodige schade aan. Coach Taaij had gekozen voor Wytze Kooista, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Niels de Vries, Dennis Borst, Stijn Held en Steven Ottevanger. Al vrij snel moest de coach zich beroepen op wisselspelers, omdat het niet liep. Heel zelden was er het heilige vuur. Zoals bij 12-15. Er ontspon zich een mooie rally en uiteindelijk roste Kooistra de bal tegen de vloer. Er was wisselwerking met het publiek, 1.500 in getal, en er leek energie in de ploeg te komen.

Maar daarbij bleef het. Het werd nog 15-16, maar daarna maakte Amriswil vier punten op rij. Bij 17-22 kwam Van de Kamp in de ploeg en hij zou vanaf halverwege de tweede set de rest van de wedstrijd blijven staan. ‘Ja heerlijk. Ik heb er lang op moeten wachten natuurlijk. Het is een jaar geleden nu. Hard voor gewerkt en dan ben ik blij dat het in deze wedstrijd mag gebeuren. En het ging ook nog eens goed, dus das helemaal lekker.’

Van de Kamp zijn eerste score was een ace. Dat bracht de stand op 20-24. Het was de gevaarlijke middenman Alexandar Ljubicic die de set besliste. Gek genoeg waren de statistieken na afloop nog niet eens zo heel slecht. Kooistra was met 26 punten veruit topscorer, maar als team lukte het niet om een goeie vuist te maken. Dat bleek in de tweede set. Het was vanaf het begin achter de feiten aanlopen en daar kwam pas een einde aan toen de set afgelopen was. In deze fase was de servedruk van Amriswil domweg te hoog om zelf goed uit de verf te komen. Kooistra noteerde nog 15-20, maar daarna waren de volgende vijf punten op rij voor de gasten. Ljublicic maakte het ook in deze set af. Een 2-0 achterstand in sets betekende ook definitief einde Europa.

Vanaf set drie kwamen aan beide kanten de nodige invallers binnen de lijnen, waaronder ook Chris Voth. De Canadees ging libero spelen en deed dat niet onverdienstelijk. Amriswil coach Marko Klok stuurde een complete tweede keus het veld in op Ljublicic na en dat bleek in de derde set. Toen was van tegenstand geen sprake en was het Hossein Ghanbari die met een éénhandig blok de set besliste. In de laatste set doofde het waakvlammetje na 14-14 helemaal en kon de tweede keus van Amriswil de wedstrijd in hun voordeel beslissen. Zo kwam een einde aan een teleurstellende avond Europees volleybal.