Abiant Lycurgus heeft thuisvoordeel in finale na 3-0 zege op Zwolle

Geschreven door: Theo Sikkema

Het moest nog wel even gebeuren, maar in de finale om het landskampioenschap heeft Abiant Lycurgus het thuisvoordeel afgedwongen. Een 3-0 (25-15, 25-21 en 25-11) zege in de thuiswedstrijd op Coniche Topvolleybal Zwolle was daarvoor voldoende. Bij alle andere uitslagen zou de regerend landskampioen afhankelijk zijn geweest van Seesing Personeel Orion. De finale van de play-offs begint zondag 15 april om 14.00 uur met een thuisduel tegen Orion. De voorverkoop is reeds begonnen.

Deze wedstrijd wordt in het Alfa-college Sportcentrum gespeeld omdat MartiniPlaza niet beschikbaar is. De derde en indien nodig vijfde wedstrijd in de finalereeks worden wel in MartiniPlaza gespeeld.

De wedstrijd tegen Zwolle had weinig om het lijf. Daarvoor was het niveauverschil tussen de koploper en de nummer laatst van de kampioenspoule veel te groot. In alle drie de sets nam Abiant Lycurgus vooral onder leiding van Wytze Kooistra en Frits van Gestel steeds snel een voorsprong aan het begin van de set. Dat bleek steeds de basis voor de benodigde 3-0 zege. Uiteraard zat er vooraf wel een stukje spanning op van het moeten presteren, maar daar ging de ploeg prima mee om.

Coach Arjan Taaij koos voor de vertrouwde basis van de laatste weken. Aanvoerder Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Stijn van Schie, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté moesten het karwei klaren. Gesteund door een hoop schoolkinderen. Kinderen die het afgelopen seizoen clinics hebben gehad van spelers en nu hun helden kwamen aanmoedigen. Het was na afloop ook een drukte van belang op de vloer met veel handtekeningenjagers op jacht naar hun favoriete speler.

Deze jeugdige fans zagen dat Abiant Lycurgus in de eerste set al snel een beslissend gaatje te pakken had. Kooistra serveerde de stand naar 9-3. Het werd nog wel 10-8, maar de marge was steeds ruim genoeg om controle te hebben. Van Schie sloeg 20-12 binnen en met een score van Van Gestel was het eerste setpoint een feit; 24-14. Via een eigen fout werd het nog 24-15, maar het was Kooistra in twee instanties die het afmaakte. Daarmee was de toon gezet.

In de tweede set verliep het iets minder soepel. Er werden iets meer fouten gemaakt, waardoor het zomaar 22-20 werd. Op dat moment reden voor coach Arjan Taaij om een time-out te nemen. Het volgende belangrijke punt kwam op het conto van Kooistra. Toen was de marge drie en dat bleek voldoende. Kooistra zette het setpoint op het bord en Van Schie maakte het af. Op dat moment was wel duidelijk dat Abiant Lycurgus het niet nog aan zou laten branden. Het was een kwestie van uitspelen. En zo geschiedde. Van Gestel onderstreepte zijn stijgende vorm met een mooie service reeks tegen het einde van de set.

Het was Van Gestel van achter de drie-meterlijn die op fraaie wijze het laatste punt van de wedstrijd maakte. Daarmee was het eerste doel bereikt; thuisvoordeel in de finale. Te beginnen aanstaande zondag om 14.00 uur in het eigen Alfa-college.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

25 maart 2023

19:30

Simplex SSS Samen Lycurgus

29 maart 2023

Samen Lycurgus Sliedrecht Sport BESTEL TICKETS