Abiant Lycurgus geeft 2-0 voorsprong uit handen en verliest met 3-2

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft zichzelf woensdagavond een hele slechte dienst bewezen. Na een 2-0 voorsprong in sets in de derde finale van de best-of-five serie won Achterhoek Orion in MartiniPlaza met 3-2. Vier matchpoints waren niet aan Abiant Lycurgus besteed. Abiant Lycurgus staat nu met 2-1 achter en moet zondag in Doetinchem de vierde finale winnen om zicht te blijven houden op verlenging van de landstitel.

De setstanden waren 25-17, 25-13, 23-25, 29-31 en 11-15. Het was de weergave van een bizar wedstrijdverloop. In de eerste twee sets was Abiant Lycurgus, zonder dat het goed speelde’ heer en meester. Vooral omdat Orion bijna niks goed deed. Coach Arjan Taaij gaf na afloop aan dat de eerste twee sets bar en boos waren qua niveau. Het stond in ieder geval in no-time 2-0 voor de thuisploeg en de 1350 fans in de sfeervolle hal dachten vermoedelijk al dat ze snel naar huis konden. Onder leiding van een sterke Dennis Borst en Wytze Kooistra rolde de eerste set snel naar de thuisploeg. Auke van de Kamp benutte het derde setpoint.

In de tweede set was het bijna gĂȘnant wat er gebeurde. Frits van Gestel, Niels de Vries, Erik van der Schaaf en Stijn Held, die ook in de basis stonden konden bijna alles doen waar ze zin in hadden en de punten vielen als rijpe appelen. Zonder noemenswaardige weerstand ging het als vanzelf. Twee aces van Van Gestel brachten de stand op 23-13. Een uitgeslagen aanval en een punt van Borst deden de rest.

Hierna kantelde de wedstrijd. Het was continue achter de feiten aanlopen. Orion kreeg het aanvallend, blokkerend en serverend iets beter voor elkaar en dat zorgde bij de thuisploeg voor de nodige problemen. Van de Kamp had rugproblemen en had moeite om aanvallend stabiel er goed doorheen te komen. Passend ontbrak het ook aan stabiliteit en zo ontstonden er problemen, waardoor geen sprake meer was van controle over de wedstrijd. In de derde set stond het op een gegeven moment zelfs 8-16. Met Hossein Ghanbari voor De Vries en Geoffrey van Gent voor Kooistra kwam er nieuw elan vanaf 9-16. Van Gent scoorde punt na punt. De diagonaal maakte ook de 20-21. Chris Voth kwam Van de Kamp een tijdje vervangen en produceerde 21-22. Alle kansen, maar Orion hield stand en sleepte de set er uit.

Nog niks aan de hand, maar ook in de vierde set liep het niet. Door veel eigen fouten was het rommeligheid troef en een snelle 8-2 achterstand. Het werd 10-16 en 12-17. Daarna kwam Ghanbari weer in de ploeg en ging het beter lopen. Er kwam meer schwung in en dat had resultaat. Mooie scores van Kooistra, Borst en Van Gestel zweepten het publiek op. Het werd 24-24 en een ace van Kooistra zette het eerste matchpoint op het bord. Zo kwamen er vier kansen om de wedstrijd uit te maken en evenzovele keren lukte het niet. Bij het tweede setpoint van Orion was het wel raak. Het was uitgerekend Kooistra die een smash in het blok zag belandden en daarmee de set verloren zag gaan.

In de vijfde set was het meer hopen dan dat er kansen ontstonden op meer. Abiant Lycurgus kwam snel met 5-2 achter en kwam die achterstand nooit meer te boven. Het werd via Kooistra nog wel 9-11, maar dichterbij komen lukte niet. Het qua scoreverloop merkwaardige duel eindigde bij 11-15 in bittere teleurstelling en mineur. Gevolg is dat zondag in Doetinchem gewonnen moet worden om kans te blijven houden op een vierde landstitel op rij.