Abiant Lycurgus deelt eerste tik uit in finale

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus heeft paaszondag de eerste finale in de strijd om de landstitel met 3-1 gewonnen van Achterhoek Orion. In MartiniPlaza waren de setstanden 13-25, 25-23, 25-14 en 25-19. De tweede wedstrijd van de best-of-five finale wordt komende zondag 28 april om 15.00 uur in Doetinchem gespeeld.

Het was voor 800 toeschouwers een wedstrijd met twee gezichten. Het begin was dramatisch slecht. Aanvoerder Wytze Kooistra vertelde na afloop dat het de slechtste start van dit seizoen was. Op alle fronten kwam Abiant Lycurgus tekort. Aanvallend kregen Kooistra, Auke van de Kamp en Frits van Gestel geen poot aan de grond tegen een blokkerend sterk Orion. Coach Arjan Taaij bracht Sam Gortzak, Geoffrey van Gent en Chris Voth binnen de lijnen in een poging het verloop nog bij te sturen, maar er was geen eer aan te behalen; 13-25.

De basis was de vaste keuze met Kooistra, Van de Kamp, Van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik van der Schaaf en Stijn Held. Deze zeven begonnen weer in de tweede set en toonden veerkracht. Er werd gevochten voor iedere verdedigende bal en aanvallend ging het langzaam beter. Met name Kooistra en Van de Kamp kregen meer zicht op de blokkering van Orion. Er kwam evenwicht en vanaf 19-19 stond de thuisploeg steeds een puntje voor. Kooistra tekende voor het eerste setpoint en dat maakte Van Gestel direct af. Geholpen door de scheidsrechter die een touché gezien had, maar dat zag niet iedereen zo.

Kooistra vatte het verloop van de wedstrijd samen. ‘Je moet er wel wat voor doen tegen Orion dat is wel duidelijk. Het is een goed team dat het ons wel vaker moeilijk heeft gemaakt. Het is heel belangrijk dat we het thuisvoordeel weten te benutten. We zijn beter gaan serveren en aanvallen. Dat heeft hun echt wel in de problemen gebracht. Orion blokkeert heel goed. Daar kwamen we in het begin niet doorheen.’

Vanaf de derde set brokkelde de weerstand van Orion, waar Abiant Lycurgus de laatste drie onderlinge duels van verloor, langzaam af. Iedereen kon zich naar hartenlust uitleven. De aanval bleef goed lopen en blokkerend gebeurden er ook steeds meer boeiende dingen. Borst en De Vries kwamen tot leven. De servedruk van Orion viel helemaal weg. Zo kantelde het duel in set drie definitief ten gunste van Abiant Lycurgus. Een driemeter aanval van Van de Kamp betekende een 2-1 voorsprong in sets.

Ook in de vierde set was sprake van controle. ‘In de laatste twee sets waren we heer en meester,’ was één van de conclusies van coach Taaij na afloop. ‘Winst is het belangrijkste en dat we in staat zijn om deze wedstrijd na een hele beroerde eerste set te kantelen. De laatste twee sets waren heel clean en dat geeft veel vertrouwen. Er zullen vast nog weer momenten komen dat we onder druk staan, maar we laten vandaag en al veel vaker zien dat we terug kunnen komen.’ Via 11-11 werd het 15-11. Dit sprintje bleek cruciaal en voldoende basis om de vierde set de beslissende te laten zijn. Van de Kamp bracht de stand met een snoeiharde bal op 23-18. De drie laatste punten waren fouten. Op matchpoint plaatste spelverdeler Pim Kamps een doortikbal tegen het net. Daarmee werd het 25-19. En verdiende Abiant Lycurgus een compliment voor de manier waarop op professionele wijze een heel slecht begin van de wedstrijd positief werd omgedraaid.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD

BESTEL TICKETS

17 april 2024

Draisma Dynamo Nova Tech Lycurgus