Abiant Lycurgus blijft ongeslagen en wint topper tegen Dynamo met 3-2

Geschreven door: Theo Sikkema

Abiant Lycurgus blijft koploper in de Eredivisie. In een spannende topper tegen nummer drie Draisma Dynamo won de landskampioen zondagmiddag in een met vierhonderd kijkers helaas matig gevuld Alfa-college Sportcentrum met 3-2; 25-17, 24-26, 25-22, 18-25 en 15-11. Trifon Lapkov besliste de wedstrijd met een knalharde ace. Abiant Lycurgus heeft nu 23 punten uit acht wedstrijden. Eentje meer dan de nummer twee Seesing Personeel Orion.

Het was een wisselvallige wedstrijd van de kant van Abiant Lycurgus. Coach Arjan Taaij had ervoor gekozen om Sam Gortzak als spelverdeler te laten beginnen. Het is voor hem belangrijk om speelminuten te maken. Ook in belangrijke wedstrijden. De basis bestond verder uit Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Erik Mattson, Niels de Vries en Dennis Borst. Borst zou de hele wedstrijd blijven staan en dat is in het kader van zijn herstel een goed teken.

De eerste set was van heel goed niveau. Een begin waarin de gasten uit Apeldoorn geen enkele kans kregen. Onder leiding van een gemakkelijk scorende Van Schie en een uitstekend blokkerende De Vries stond het in een mum van tijd 21-11. Bij 24-14 was het eerste setpoint al een feit. Het afmaken duurde nog even, want pas op 25-17 sloeg Lapkov set 1 naar het verleden. In de tweede en vierde set was het niveau een stuk minder. Serverend liep het niet en de foutenlast liep snel af door eigen slordigheden of niet scherp zijn.

In de tweede set leek dit nog met een sisser af te lopen. Een 20-15 achterstand werd teruggebracht door vooral Van Schie en Lapkov naar 19-21. Op 20-23 kwamen Carlos Mora Sabaté en Wytze Kooistra in het veld om nog wat te forceren. Die missie leek te lukken. Er kwam zelfs een setpoint voor 2-0 in sets op het bord, maar 24-23 werd 24-24. Vervolgens was Nico Manenschijn twee keer op rij overtuigend met een aanval, waardoor de set alsnog verloren ging.

De volgende set bracht de beslissing na 17-17. Via Van de Kamp, Lapkov en Van Schie werd het 20-17. Deze marge leek  voldoende om de set over de streep te trekken, maar het werd nog heel spannend.  Een servefout van Van Schie betekende 22-22. Daarna volgen drie punten op rij. Van de Kamp zorgde voor het setpoint en Van Schie maakte het af.

Vervolgens was weer sprake van een duidelijke terugval en liep Abiant Lycurgus na 7-7 steeds achter de feiten aan. Het werd 12-18 en 16-22. Op dat moment was al helder dat een vijfde set de beslissing moest brengen in een voor de neutrale kijker zeer aantrekkelijke topper. Met name, omdat het qua scores over en weer ging. Zelfs binnen een set. Dat lukte in set 4 overigens niet. Het werd middels 18-25 een kansloos verhaal.

Des te knapper dat de thuisploeg er in de vijfde set weer stond. De gasten namen tot 4-5 steeds de leiding. Daarna waren het Lapkov van achter de drie-meterlijn en Van Schie, nadat invaller Pascal Hoogstra sterk geserveerd had, die het ombogen naar een puntje voorsprong; 6-5. Het werd nog weer gelijk, maar vanaf dat moment stond Abiant Lycurgus steeds een paar punten voor. Er kwam duidelijk weer meer energie in de ploeg en dat bracht punten. Daar waar Dynamo sterk serveerde, liet de serve druk ze in de slotfase volledig in de steek. Wessel Blom liet het bij 13-10 afweten en ook het eerste matchpoint werd ingeluid door een foute serve. Vervolgens was er de heldenrol voor Lapkov. De Bulgaar heeft lang met blessures te kampen gehad, maar stijgt met de week in zijn niveau.

Komende woensdagavond staat de uitwedstrijd tegen Zaanstad op het programma.

Foto's:

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie

VOLGENDE WEDSTRIJD