Abiant Lycurgus blijft koploper na 3-0 thuiszege op SSS

Geschreven door: Theo Sikkema

Met de eerste wedstrijd komende woensdag in de strijd om de Europese CEV-Cup in het vooruitzicht heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond geen fout gemaakt. De thuiswedstrijd tegen Advisie SSS werd clean met 3-0 gewonnen.  De setstanden tegen de nummer vijf uit Barneveld waren 25-19, 25-17 en 25-22. Met 29 punten uit 10 wedstrijden blijft Abiant Lycurgus koploper in de Eredivisie.

SWD Powervolleys Düren is de tegenstander aanstaande woensdag, maar uit niets bleek dat de spelers al met hun hoofd in Duitsland waren. Zeker in de eerste twee sets werd prima gespeeld. De foutenlast was laag en met name blokkerend was het dik in orde. Dat feit gaf veel extra aanvalskansen, waardoor de gasten geen poot aan de grond kregen. In de derde set kostte het iets meer moeite om afstand te nemen, maar problemen waren er nooit.

Niels de Vries en Dennis Borst bleven aan de kant. Beiden hebben lichte blessures. De Vries ging woensdag in de uitwedstrijd tegen Zaanstad gedeeltelijk door zijn enkel, maar de middenman is woensdag normaal gesproken inzetbaar. Dat geldt ook voor Borst. Coach Arjan Taaij stuurde Wytze Kooistra, Hossein Ghanbari, Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson van meet af aan het veld in. Kooistra speelde als middenaanvaller en Van Schie stond op de diagonaalpositie.

Het aanvalsspel verliep gevarieerd en ondanks het feit dat geen moment sprake was van een wedstrijd was het boeiend om te zien hoe bijvoorbeeld Lapkov steeds meer ritme krijgt en als passer-loper een toegevoegde waarde aan het worden is. De Bulgaar kwam vaak makkelijk tot scoren en produceerde ook een aantal tactische ballen ten teken dat hij vaak oog had voor de situatie. In de eerste set bedroeg de voorsprong snel een punt of vijf. Lapkov tekende voor 16-9 en die marge was ruim voldoende om de set winnend uit te spelen. Op 24-17 werden nog twee punten prijsgegeven, maar een servefout aan de kant van SSS betekende het einde van set 1.

In de tweede set ging het nog een stukje eenvoudiger. Via een killblock van Ghanbari en een knal van Lapkov kwam een 10-4 voorsprong op het bord. Een knalharde bal van Kooistra door het midden betekende 16-10. De voorsprong liep nog verder op toen Sabaté een fraai blok succesvol inzette; 22-13. De maximale voorsprong van negen punten in de set. Bij het eerste matchpoint was het al raak. Lapkov sloeg de bal handig via het blok buiten de lijnen.

Set drie liet iets minder niveau zijn. Serverend werden wat meer fouten gemaakt, maar de voorsprong was wel steeds aanwezig. Sabaté liet met een ace bij 12-9 nog maar weer eens zien dat hij één van de meest constante serveerders van de ploeg is. Op 15-13 maakte Lapkov twee belangrijke punten op rij en met een blok van Ghanbari eroverheen was het verschil vijf. Ruim voldoende om gecontroleerd de wedstrijd uit te spelen. Van Schie bracht het eerste matchpoint op het formulier. Toen dat punt niet verzilverd werd nam Taaij direct een time-out om geen enkel risico te nemen. In de volgende lange rally duurde het even, maar het was Frits van Gestel (bij 19-14 in de ploeg gekomen voor Van de Kamp) die het met een fraai drie-meter aanval afmaakte.

De tiende competitiezege was daarmee een feit. Nu kan de focus verlegd worden richting Europese uitdagingen. Aanstaande woensdag om 19.00 uur wacht SWD Powervolleys Düren.