Abiant Lycurgus 2 klaar voor een mooi seizoen

Geschreven door: Paulien Schoonhoven

Abiant Lycurgus 2 komt dit seizoen uit in de Topdivisie, voorheen de B-League. De ploeg bereidt zich voor op de competitie die komend weekend begint. Afgelopen zaterdag nam het team in Groningen deel aan een vierkamp met Florie NVC, Rivo Rijssen en Inter Rijswijk. De resultaten wisselden, omdat Abiant Lycurgus – net als de andere teams – deze gelegenheid aangreep om de hele selectie in verschillende samenstellingen te laten spelen.

 Veranderingen

Ten opzichte van vorig jaar is er het nodige veranderd. Trainer-coach Arjan Taaij beschikt dit seizoen over een bredere selectie en het ambitieniveau ligt wat hem betreft hoger dan vorig seizoen: “We zijn toen kampioen geworden en dat willen we graag weer voor elkaar krijgen. We gaan ook komend seizoen ons best doen om elke wedstrijd te winnen, maar de manier waarop zal wezenlijk anders zijn. Waar we het afgelopen jaar in de breedte niet de ruimte hadden om jonge spelers met ambitie en potentie in te kunnen brengen, is dat dit jaar wel het geval.” Of dat ook echt gebeurt, hangt wat Taaij betreft van twee factoren af. Om te beginnen kan een speler zich ontwikkelen en daarmee een plaats in de basis verdienen. Daarnaast kan het scoreverloop tijdens de wedstrijd ruimte bieden voor een wissel. Taaij: “We zullen nu veel sneller wisselen dan vorig jaar, in het voordeel van de jongere generatie, en dat is mogelijk omdat de breedte van de selectie het toelaat. Vorig jaar was de situatie anders: we moesten het toen hebben van de zeven heel goede basisspelers, overigens met alle respect voor de wisselspelers, die we hard nodig hadden en die zich heel goed konden vinden in hun rol.

Trainingsarbeid

Buiten kijf staat dat er veel en hard getraind moet worden dit jaar. De zes jonge spelers draaien volledig mee in het trainingsprogramma van heren 1, wat betekent dat ze opgeteld 15 trainingsuren per week maken en daarnaast vier ochtenden met krachttraining bezig zijn. Voor een aantal nieuwkomers is dat echt een grote verandering. Taaij: “Sommigen waren gewend aan drie keer per week trainen. Dan is de hogere trainingsintensiteit bij Lycurgus pittig, zeker in combinatie met de uitdaging om resultaat te boeken op volleybalgebied.”

Staf

Naast de vertrouwde gezichten maakt Marcel Birza dit seizoen als teammanager deel uit van de staf van Abiant Lycurgus 2. De voormalige libero van de hoofdmacht van Abiant Lycurgus speelt sinds vorige zomer met veel plezier voetvolley, maar wil wel graag bij het volleybal betrokken blijven. Birza: “Het werken met een team maakt het voor mij de moeite waard. Ik heb aangegeven wel iets te willen doen en we zien wel wat dat dan precies wordt. Afspraak is dat ik teammanager ben, dus vooral gericht op praktische zaken, maar ik wil ook heel graag af en toe de rol van assistent-coach op me nemen. Voor mij is het aantrekkelijk om vanaf de zijlijn met volleybal bezig te zijn. Daar wil ik mezelf ook graag in ontwikkelen.”

 Team Informatie Systeem

Talentontwikkeling is een van de pijlers van Abiant Lycurgus. Daarvoor zijn dit seizoen op technologisch gebied extra middelen beschikbaar, waar tijdens trainingen en wedstrijden gebruik van wordt gemaakt. Taaij: “Vorig jaar waren de wensen en ideeën er al wel, maar in de praktijk bleken die toen nog niet uitvoerbaar. Nieuw is dat analist Henk Pater nu bij twee trainingen aanwezig is om de verrichtingen van de spelers op video vast te leggen. Henk heeft voor ons een nieuw instrument ontwikkeld: het webbased Team Informatiesysteem (TIS), feitelijk een communicatieplatform voor spelers, staf en medische staf. Met elke speler stellen we een ontwikkelingsplan op dat we vastleggen in het systeem. Per training wordt per speler bepaald wat er gefilmd moet worden. De beelden sluiten dus aan op de ontwikkelingsplannen van de spelers en zij kunnen zichzelf via de TIS-website terugzien. De verantwoordelijkheid voor het hele traject en het leerproces ligt bij de speler. Voor ons is zelfregulatie het uitgangspunt, dus dat willen we bij de spelers stimuleren. Wij geven feedback en proberen ze te ondersteunen in hun ontwikkeling.” Birza vult aan: “Dit is echt weer een nieuwe stap, zo gericht bezig zijn met de ontwikkeling van spelers. Het zal wel even wennen zijn, want voor een aantal wordt dit de eerste keer dat zij heel bewust met hun ontwikkeling bezig gaan. Bovendien dragen  ze daar zelf dan ook nog eens de verantwoordelijkheid voor. Er zullen zeker verschillen ontstaan in de manier waarop spelers met het systeem gaan werken. Uiteindelijk verwacht ik er heel veel van; als je in het veld staat is het lastig om te bepalen wat je beter zou kunnen doen. Soms heb je als speler wel een gevoel, maar of dat klopt kun je niet bepalen. Achteraf in alle rust de beelden terugkijken gaat bijdragen aan bewustwording die nodig is om beter te worden”.

Start competitie

Alles bij elkaar maken de ontwikkelingen rond Abiant-Lycurgus 2 nieuwsgierig naar het niveau en de prestaties van het team. Aanstaande zaterdag komen de Groningers in actie en kunt u getuige zijn van de eerste ronde in de Topdivisie. Op het programma staat de thuiswedstrijd tegen Tauw Gemini-S uit Hilversum, aanvang 17.00 uur.

Reacties op dit artikel:

Geef een reactie